economie cultuur politiek RSS

China boos na uitzetten promovendus uit Noorwegen

China boos na uitzetten promovendus uit Noorwegen

De Chinese overheid heeft bezwaar aangetekend bij de Noorse regering wegens het uitzetten van een Chinese promovendus. De beslissing is schadelijk voor de toch al ijskoude relaties tussen de twee landen.

Noorse autoriteiten hebben vorige maand een Chinese promovendus opgedragen hun land vrijwel onmiddellijk te verlaten. De promovendus deed al twee jaar onderzoek naar windmolens aan de universiteit van Agder.

Volgens het Chinese ministerie van buitenlandse zaken schendt Noorwegen met de uitwijzing de rechten van de promovendus en de academische vrijheid. China heeft laten weten dat de zaak schade toebrengt aan Noorwegens internationale reputatie en de relatie tussen beide landen.

 

Militaire technologie

Volgens het Noorse tv-station NRK moest de promovendus stante pede vertrekken omdat hij zich bezighield met technologieën die ook een militaire toepassing kennen. Zijn promotor ontkende dat. Volgens een Chinese regeringswoordvoerder zijn de beschuldigingen ongefundeerd.

De verhoudingen tussen China en Noorwegen zijn al vijf jaar slecht, sinds de Chinese schrijver Liu Xiaobo in 2011 de Nobelprijs voor literatuur kreeg toegekend. Liu zit in China een elfjarige gevangenisstraf uit wegens staatsgevaarlijke activiteiten. Hoewel de Noorse regering zegt dat het geen invloed heeft op de beslissingen van het Nobelcomité, neemt de Chinese overheid het de Noren zeer kwalijk dat Liu op het schild werd gehezen. Er zijn sindsdien nauwelijks officiële bilaterale contacten en China weigert visa voor Noorse parlementariërs en regeringsleden.

woensdag 4 februari 2015

Gerelateerde personen:

Liu Xiaobo

Gerelateerde onderwerpen:

VS beschuldigt opnieuw Chinees van spionage
VS arresteert Chinese studenten voor wapensmokkel
Wetenschappelijke rel over China-boycot

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder