economie cultuur politiek RSS

Geen straatnaam om leiders te eren

Geen straatnaam om leiders te eren

De stad Beijing zal geen straten vernoemen naar historische personen. Maar ook namen die verwijzen naar nog levende personen, buitenlanders of buitenlandse steden zijn voortaan uit den boze.

Geen plein, straat of zelfs maar een steegje zal worden genoemd naar Chinese leiders of andere historische figuren. Dat voornemen heeft het stadsbestuur van Beijing dinsdag bekendgemaakt.

Ook moeten bestaande straatnamen niet zomaar worden vervangen, nadat wijken zijn gerenoveerd. Op die manier wil de stad straatnamen met het woord hutong (kleine straat) erin bewaren. Een hutong is een van oorsprong ommuurde woonwijk van smalle straatjes. Bovendien leidt het hernoemen van bestaande straten alleen maar tot verwarring bij bewoners, taxichauffeurs en bezorgers.

 

Taboe

Volgens het stadsbestuur kent China geen traditie van het vernoemen van straten naar personen. Die gaat terug tot het keizerrijk, toen het verboden was om de naam van de keizer op te schrijven.

De communistische partij bepaalde in 1949 dat straatnamen niet naar leiders mochten worden vernoemd, om persoonsverheerlijking te voorkomen. Dat voorkwam echter niet dat veel steden standbeelden van leiders als Mao Zedong en Deng Xiaoping hebben geplaatst.

woensdag 4 februari 2015

Gerelateerde personen:

Mao Zedong
Deng Xiaoping

Gerelateerde onderwerpen:

Herdenking Deng dient hervormingsagenda van Xi
Politiek leiders herdenken Mao's geboortedag
Xi duikt opnieuw op in publiek

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder