economie cultuur politiek RSS

'Chinese schuldenlast groeiend risico'

'Chinese schuldenlast groeiend risico'

De hoeveelheid schulden in China groeit de afgelopen zeven jaar veel sneller dan de omvang van de economie. Veel van dat geld is geïnvesteerd in onroerend goed en dat vormt een toenemend risico, waarschuwt McKinsey.

Volgens onderzoekers van McKinsey bedraagt de schuldenlast van de publieke en private sector samen 28,2 biljoen dollar. Daarmee is de schuld bijna drie keer zo groot als het bruto nationaal product; 282 procent om precies te zijn. Dat is minder dan bijvoorbeeld Zuid-Korea (286 procent), maar meer dan veel ontwikkelde landen als de VS (269) en Duitsland (258) procent.

Zeven jaar geleden bedroegen de totale schulden nog maar 158 procent van het Chinese BNP. Wat opvalt is dat de overheidsschulden minder hard zijn gestegen, maar dat er zich een kredietexplosie in de private sector heeft voorgedaan. Nominaal is de schuldengroei het grootst bij niet-financiële instellingen, het zogenoemde schaduwbankieren.

 

Drie risico's

McKinsey ziet drie risisco's die elkaar in het slechtste scenario kunnen versterken. Het schaduwbankieren valt niet onder de controle van financiële toezichthouders. Er worden daarom geen eisen gesteld aan risicobeheer en het aanhouden van stroppenpotten, zoals bij banken.

Bovendien is bijna de helft van alle leningen in onroerend goed geïnvesteerd. Ook lokale overheden hebben veel geld geleend om bouwactiviteiten mogelijk te maken. McKinsey waarschuwt dat een combinatie van overcapaciteit aan onroerend goed en insolventie van lokale overheden een financiële crisis kan veroorzaken.

 

Zachte landing

De opstellers van het rapport denken echter niet dat het zover komt en zelfs als zich die situatie voordoet de Chinese overheid over voldoende middelen beschikt om te voorkomen dat banken omvallen.

De Chinese overheid heeft de afgelopen jaren veel gedaan om de onroerend-goedmarkt af te koelen en kredietverschaffing te beperken. Nu de economische groei afneemt, zijn een aantal van de maatregelen versoepeld of ingetrokken.

 

Meer over het rapport en geïllustreerd met inzichtelijke infographics bij Wall Street Journal.

donderdag 5 februari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Het grote verhaal in China: lagere groei (III)
Economische jaarcijfers: goed en slecht nieuws
China heeft schuld op eindelijk op een rijtje

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder