economie cultuur politiek RSS

Chinese bisschop in gevangenschap overleden

Bisschop Shi Enxiang is eind vorige maand overleden. Dat hebben autoriteiten die hem gevangen hielden vrijdag aan zijn familie laten weten.

Shi Enxiang werd in 1982 in het geheim benoemd tot bisschop van Yuxian. Toen de Chinese autoriteiten dat in 2001 ontdekten, werd hij op een onbekende lokatie vastgezet. Daar is hij op 30 januari op 94-jarige leeftijd overleden.

China staat het katholieke geloof toe, maar is met het Vaticaan in een strijd verwikkeld over zeggenschap over de kerkorganisatie. De Chinese leiders zien de paus als een spiritueel leider, maar vinden niet dat hij zeggenschap heeft over kerkbenoemingen in China. Die zijn voorbehouden aan de pattriotistische katholieke kerk, een organisatie die loyaliteit aan de Chinese staat en de communistische partij heeft beloofd.

 

Twee bisschoppen vast

Ook de geheim benoemde bisschop van Baoding, Su Zhimin, is nog altijd gedetineerd. Hoewel de Volksrepubliek en het Vaticaan geen diplomatieke banden onderhouden, bereikten beiden in 2012 een akkoord over de benoeming van een bisschopskandidaat voor Shanghai: Thaddeus Ma Daqin. Toen hij vlak na zijn benoeming uit de patriotistische kerk stapte, voelde de Chinezen zich bedrogen en werd hij gevangen gezet.

China en de Heilige Zetel hebben de afgelopen maanden enkele voorzichtige stappen gezet om de relaties te verbeteren. Paus Franciscus heeft te kennen gegeven dat hij graag China zou bezoeken en de communistische leiders lijken daar niet onwelwillend tegenover te staan. Uit de provicie Zhejiang kwamen de afgelopen maanden berichten dat provinciale bestuurders de kerk zouden tegenwerken en in enkele gevallen de sloop van kerkgebouwen hadden bevolen.

maandag 9 februari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China streeft naar betere band met Vaticaan
China ontkent anti-religieuze campagne
'Paus moet zich niet met Chinese kerk bemoeien'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder