Recordboete voor Amerikaanse chipmaker
Chinese mededingingsautoriteiten hebben de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm een boete van bijna een miljard dollar opgelegd. De leverancier van chips voor mobieltjes moet bovendien zijn prijsbeleid aanpassen.
De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie vindt dat de Amerikaanse chipmaker zijn marktdominantie heeft misbruikt door veel te hoge prijzen op de Chinese markt te rekenen. De toezichthouder heeft Qualcomm een boete opgelegd ter hoogte van 8 procent van de omzet die in China is gerealiseerd: 6,09 miljard yuan (854 miljoen euro).
Qualcomm maakte maandag direct bekend dat het de uitspraak niet aanvecht. De Chinese toezichthouder heeft ingestemd met een een voorstel van Qualcomm om de prijzen met een derde te verlagen. De chipmaker berekent voortaan zijn Chinese afnemers een tarief dat is gebaseerd op 65 procent van de verkoopprijs van mobieltjes. Tot nu toe werden de royalties voor Qualcomm-patenten berekend over de volle verkoopprijs.
Opgepompte prijzen
Qualcomm is de grootste leveranciers van computerchips die nodig zijn voor de fabricage van smartphones. Het bedrijf boekt ongeveer de helft van zijn omzet in China.
Volgens de toezichthouder had Qualcomm zijn prijzen voor Chinese fabrikanten opgepompt, door verschillende patenten alleen gebundeld aan te bieden. Daardoor moesten zij ook betalen voor patenten die zij niet nodig hadden. "Qualcomms handelswijze bemoeilijkte innovatie en technologische ontwikkeling, schaadde de rechten en belangen van consumenten en vormde een overtreding van China's mededingingsregels", aldus een verklaring van de toezichthouder.
Woekerwinsten
Het is de hoogste boete die de Chinese mededingingsautoriteit tot nu toe heeft opgelegd. China treedt vaker op tegen buitenlandse ondernemingen die in Chinese ogen 'woekerwinsten' maken. Staatsmedia berichten regelmatig over westerse bedrijven die in China prijzen vragen die soms hoger liggen dan in het land van herkomst.
In augustus 2013 werden zes buitenlandse melkpoederfabrikanten, onder wie FrieslandCampina, beboet wegens hun prijsbeleid. Vorig jaar kregen om dezelfde reden verschillende autofabrikanten een boete opgelegd. In juli werden invallen gedaan in Chinese kantoren van Microsoft, maar onbekend is wat dat heeft opgeleverd.
Anti-westerse bedrijven
De Chinees-Amerikaanse kamer van koophandel waarschuwde vorig jaar dat de golf van mededingingsonderzoeken China een onaantrekkelijke vestigingsplaats maken. "Veel toezichthouders richten zich eenzijdig op buitenlandse bedrijven", zei voorzitter Gregory Gilligan. "Onze zorg is dat als het investeringsklimaat teveel achteruit gaat, belangrijke relaties tussen China en de rest van de wereld zullen verdwijnen."
Vice-voorzitter Kim Woodward zei toen tegen Time: "Wat we nu zien zijn aggresieve acties om de wet te handhaven, gericht tegen een aantal geselecteerde bedrijven. Het begint langzamerhand op een nieuwe drempel tegen marktoegang te lijken."
Gerelateerde onderwerpen:
Boete voor Mercedes-Benz wegens monopolieInvallen bij Chinese kantoren Microsoft
China legt recordboetes op voor prijsafspraken