economie cultuur politiek RSS

Lage inflatie baart economen zorgen

Lage inflatie baart economen zorgen

De gemiddelde prijs van consumentenproducten is in januari 0,8 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De prijzen voor ondernemers daalden met 4,3 procent.

Het inflatiecijfer van 0,8 procent is het laagste sinds november 2009. De geringe prijsstijging is volgens het statistiekbureau te wijten aan lagere voedselprijzen als gevolg van een warme winter. De kosten van voedsel wegen zwaar in de inflatieberekeningen; ongeveer een derde. Ook de lagere olieprijs draagt bij aan een laag inflatiecijfer.

De prijzen die ondernemers elkaar in rekening brengen daalden met 4,3 procent ten opzichte van januari 2013. Het is de 35ste achtereenvolgende maand dat de producentenprijzen in China dalen. Als gevolg van een zwakke vraag moeten veel Chinese bedijven hun prijzen verlagen.

 

Zorgen

Economen beginnen zich zorgen te maken over de prijsontwikkeling. Te hoge inflatie is niet goed voor de economie, maar lage inflatie of zelfs deflatie ook niet. Consumenten stellen bestedingen uit als zij verwachten dat prijzen verder zullen dalen.

En producenten investeren minder als hun marges afnemen. Op die manier kan een economie helemaal tot stilstand komen.

 

Mineur

Financieel analisten waren toch al niet in een goede stemming, na fiks tegenvallende handelscijfers over de maand januari die China zondag presenteerde. De export daalde met 3,3 procent; de importen met maar liefst 19,9 procent. Slechte economische data vergroten de druk op de  overheid en de centrale bank om extra stimuleringsmaatregelen te nemen om de Chinese economie weer aan te zwengelen. De Chinese economie groeide in 2014 met 7,4 procent; het laagste groeitempo in 25 jaar tijd.

dinsdag 10 februari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Slechte handelscijfers zorgen voor schok
'Chinese schuldenlast groeiend risico'
Li: '2015 wordt moeilijk jaar'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder