economie cultuur politiek RSS

China investeert in infrastructuur Afghanistan

China investeert in infrastructuur Afghanistan

De Chinese overheid investeert in een stuwdam, weg en railverbinding in Afghanistan. De projecten liggen allemaal in een gebied waar de Taliban actief is. 

Een stuwdam en een waterkrachtcentrale in de Kunar-rivier die stroom voor Pakistan levert. Een spoorweg die Chaman in Pakistan met Kandahar in Afghanistan verbindt. En een snelweg tussen de Pakistaanse stad Peshawar en de Afghaanse hoofdstad Kaboel. China heeft dinsdag beloofd voor de benodigde financiën en mankracht te zorgen.

Chinese investeringen in infrastructuur in het buitenland komen vaker voor, maar hier gaat het om drie grote projecten in een van de meest instabiele regio's in het Midden-Oosten. De Kunar-vallei is berucht vanwege de activiteiten van de Taliban.

 

Geheime onderhandelingen

Het akkoord over de investeringen werd gesloten tijdens een bijeenkomst tussen regeringsvertegenwoordigers van China, Afghanistan en Pakistan in Kaboel. China wil met bondgenoot Pakistan samenwerken om de veiligheidssituatie in Afghanistan te verbeteren.

De nieuwe Afghaanse president Ashraf Ghani wil na ruim dertig jaar onrust vrede in het land. China speelt achter de schermen een belangrijke rol om in het buurland de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. In november werden vertegenwoordigers van de Taliban in Beijing ontvangen om de mogelijkheid van vredesonderhandelingen te bespreken. Een deel van de Taliban bevinden zich in Pakistan en de geheime dienst van dat land zou over innige contacten met Talibanleiders beschikken.

 

Economische impulsen

Na dertien jaar vechten tegen de Taliban eindigde in december de internationale missie in Afghanistan. Nu de VS zich terugtrekken bemoeit China zich ermee. Afghanistan is een buurland en is strategisch gelegen tussen China en Iran, een olieleverancier van de Volksrepubliek.

Bovendien ziet China niets in een onstabiel land aan zijn grenzen dat als een uitvalsbasis van moslimextremisten uit Xinjiang kan dienen. De Chinese leiders geloven echter niet in een militaire oplossing; grondtroepen, bombardementen of drone-aanvallen. Daarom probeert het met economische impulsen de strijdende partijen te pacificeren.

woensdag 11 februari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Honderden Oeigoeren vechten mee met IS
Xi: 'regionale veiligheid zelf oplossen'
Terroristenleider zweert wraak op China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder