economie cultuur politiek RSS

Westerse bedrijven negatiever over internetcensuur

De controle op het internet door de Chinese overheid is niet alleen vervelend voor individuele burgers, maar hindert ook in toenemende mate bedrijven in hun activiteiten. Dat blijkt uit onderzoeken van de Europese en Amerikaanse kamers van koophandel in China.

Bijna negen op de tien Europese bedrijven die in China zijn gevestigd, zeggen economische schade te lijden door internetrestricties. Volgens een onderzoek van de Europese kamer van koophandel in China zegt 86 procent van 106 bevraagde bedrijven dat de Great Firewall het werken in China moeilijker maakt. Veertien Europese ondernemingen hebben om die reden afgezien van nieuwe investeringen in onderzoekslaboratoria in China.

Uit een onderzoek onder 477 Amerikaanse bedrijven in China komt een soortgelijk beeld naar voren: 83 procent zegt hinder te ondervinden van het Chinese internetbeleid. Het gaat dan om traag internet als gevolg van filtering en de ontoegankelijkheid van buitenlandse websites, zoekmachines en social media die nodig zijn voor het werk.

 

Schade

"Beperkte toegang tot belangrijke internetdiensten is niet alleen een vervelend ongemak voor individuen, maar is ook een toenemende hinder bij het zakendoen [in China] dat veel bedrijven steeds zwaarder valt", verklaarde Jörg Wuttke, hoofd van de Europese kamer van koophandel in China.

Volgens Wuttke ondervinden Chinese bedrijven ook hinder van het internetbeleid, bijvoorbeeld doordat het moeilijker wordt talent in het buitenland te interesseren voor een baan in China. "Uit gesprekken met Chinese burgers en bedrijven weten we dat veel binnenlandse bedrijven hierover net zo gefrustreerd zijn als onze leden."

 

Vluchtweg afgesloten

China schermt internetgebruikers al sinds 2000 af van bepaalde buitenlandse websites en online diensten. Ook het binnenlandse internet wordt streng gecontroleerd. Sinds kort is ook de vluchtroute van zogenoemde VPN-diensten geblokkeerd, waarmee het mogelijk was vanuit China toch geblokkeerde websites te bezoeken.

Buitenlandse ondernemingen kunnen in grote steden in China wel een snelle en onbeperkte toegang tot het internet verkrijgen, maar daarvoor moeten speciale internetverbindingen worden gelegd. Die zijn zo duur, dat dit alleen voor grote multinationals is weggelegd.

 

Meer lezen over de economische gevolgen van het Chinese internetbeleid? Lees dan de column die ik vorige week voor Elsevier schreef.

donderdag 12 februari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China zet mes in 'vulgaire internetcultuur'
In China zijn nu 648 miljoen mensen online
Smog en visumregels schrikken expats af

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder