Shanghai viert Gay Pride zonder parade
Voor het vijfde achtereenvolgende jaar wordt in Shanghai deze week een Gay Pride festival gehouden. Culturele activiteiten, discussies en een picknick staan op het programma. Maar geen parade, want dat lijkt teveel op een demonstratie voor burgerrechten.
Je zou het misschien niet verwachten, maar de miljoenenstad Shanghai heeft deze week een roze tintje. Honderden homo's en lesbo's (en biseksuelen en transgenders) vieren daar acht dagen lang Shanghai Pride.
Het festivalprogramma staat bomvol serieuze activiteiten, maar zaterdag was er ook een Pride Run die werd afgesloten met een picknick in het Fuxingpark.
Bloeiend uitgaanscircuit
Homoseksualiteit is sinds 1997 niet meer strafbaar in China. In 2001 werd het geschrapt van de lijst met (behandelbare) psychische ziekten. Sindsdien gaat het de goede kant op met de positie van homoseksuelen in China. Iedere grote plaats heeft homobars of -discotheken. Er zijn goedbezochte gay websites. Er is niet of nauwelijks sprake van geweld tegen homo's. Voorzichtig is al eens door de Academie voor Sociale Wetenschappen, een adviesorgaan van de regering, geopperd dat China het homohuwelijk moet introduceren, zodat homostellen dezelfde rechten krijgen als getrouwde heterokoppels.
Jongere Chinezen hebben doorgaans een liberale houding als het om homoseksualiteit gaat. Niet dat je veel homo's hand in hand ziet of elkaar kussend. Maar dat geldt voor hetero's net zo goed; genegenheid voor elkaar toon je in China niet snel in het openbaar. En de seksuele voorlichting is in China zo goed als non-existent; er leven veel misvattingen over seks en dus ook over homoseksualiteit.
Stiekeme homo's
Een verborgen tragedie zijn de homoseksuele mannen die onder sociale dwang zijn getrouwd en vaak ook kinderen hebben gekregen. Volgens Zhang Beichuan, sexuoloog in Qingdao, zijn er zeker 10 miljoen homo's die onder druk van hun omgeving zijn getrouwd. Het kwam voor in oudere generaties en het komt nog steeds voor op het Chinese platteland, waar je je geaardheid beter kan verbergen.
Shanghai Pride is een initiatief van twee Amerikaanse vrouwen die in Shanghai wonen en werken, Hannah Miller en Tiffany Lemay. Het initiatief wordt financieel gesteund door een aantal westerse landen, waaronder Nederland.