China rekent op 7 procent economische groei
De omvang van de Chinese economie zal dit jaar met een percentage van 'rond de 7 procent' groeien. Maar om dat te bereiken moeten 'gigantische uitdagingen' worden getrotseerd, zei premier Li Keqiang donderdag.
Het realiseren van een stabiele economische groei is moeilijker dan ooit tevoren. Dat zei premier Li Keqiang donderdagmorgen tegenover het Nationale Volkscongres. Li presenteerde daar in een rede van anderhalf uur het werkplan van de Chinese regering, met daarin de belangrijkste economische doelstellingen.
Volgens Li kampt de wereldeconomie met structurele problemen, 'tijgers op de weg', die ook China raken. "Groeien door middel van investeringen verloopt traag. Want er is geen teken dat markten in de wereld significant aantrekken", zei Li.
Nieuwe normaal
De premier zei dat een economisch groeitempo van rond de 7 procent voldoende is om de werkgelegenheid op peil te houden, de economie te moderniseren en China's huidige tempo van welvaartsgroei te behouden.
Desondanks moeten er wel het komend jaar 10 miljoen nieuwe banen bijkomen. China laat zijn begrotingstekort oplopen tot 2,3 procent om de benodigde investeringen te kunnen doen. Li kondigde investeringen aan met een omvang van 800 miljard yuan (112 miljard euro) in de infrastructuur en nog eens voor eenzelfde bedrag voor waterbeheer.
Minder handel, meer consumptie
China zal in 2015 minder zwaar leunen op de internationale handel. Li presenteerde een groeidoelstelling voor de import en export van 6 procent voor dit jaar.
De groei moet vooral komen van de binnenlandse consumptie, die op maar liefst plus 13 procent wordt geprognosticeerd. China houdt rekening met een toename van de consumentenprijzen van 3 procent. "Als China er in slaagt dit tempo voor langere tijd vol te houden, leggen we een solide basis voor verdere modernisering", aldus Li.
Goedgekeurd
In Beijing vergadert vanaf donderdag het Nationale Volkscongres, op papier het hoogste staatsorgaan met grote wetgevende en controlerende bevoegdheden. In de praktijk zijn de discussies echter zorgvuldig geregisseerd. Veel wetgeving die in de afgelopen maanden al is aangekondigd wordt de komende twee weken goedgekeurd.
Analisten kijken toch met belangstelling naar het congres, omdat hier de economische doelstellingen voor het komend jaar worden gepresenteerd.
Meer lezen over het Nationale Volkscongres en de verdeling van de macht in China? Lees dan het achtergrondenartikel dat ik deze week schreef.
Gerelateerde personen:
Li KeqiangGerelateerde onderwerpen:
Centrale bank pompt cash in economieLage inflatie baart economen zorgen
Li: '2015 wordt moeilijk jaar'