Broodje Blogaap: China in het nieuws week 10
Andere verhalen in de media over China waren deze week: wat prins William niet te zien kreeg, reclame en een onzichtbare scheiding.
Groot-Brittannië werkt hard aan het verbeteren van de relaties met China. Die zijn in zwaar weer terecht gekomen nadat premier David Cameron in 2012 de Dalai Lama had ontvangen. En ook Britse opmerkingen over democratische hervormingen in Hong Kong zijn in Beijing slecht ontvangen.
Maar goed, je kan niet eeuwig boos blijven. En Engeland is een aantrekkelijke handelspartner. Van een staatsbezoek door koningin Elizabeth kan geen sprake zijn, omdat zij vanwege haar gevorderde leeftijd geen buitenlandse reizen meer onderneemt. En dus was prins William in stelling gebracht. Helaas, vonden veel Chinezen, zonder zijn vrouw Kate, want die is hoogzwanger en mag niet vliegen.
Enfin, meer zat er even niet in en het was maar mooi het eerste Britse koninlijke bezoek aan China sinds 1986. William sprak met president Xi Jinping over voetbal, bezocht de Verboden stad, een museum, een handelsmissie voor de Britse creatieve industrie en hij sprak tot verrukking van de Chinese pers een paar woorden Mandarijn.
En toen ging het mis. Op de laatste dag bezocht William een natuurpark waar olifanten leven. William is namelijk zeer begaan met natuurbescherming en maakt zich sterk tegen de handel in ivoor. Leuke plaatjes van de prins met een babyolifant kwamen de Britten en de Chinese gastheren goed uit.
De Britse tv-zender Sky News ontdekte echter dat in hetzelfde natuurpark toeristen ritjes kunnen maken op de beschermde olifanten. William negeerde vragen van journalisten over deze andere kant van het olifantenparadijs.
Een andere toeristische tip dan: tot 19 maart is in het WTC Den Haag een tentoonstelling te zien over Chinese reclame uit de periode 1979 tot nu. Meer dan 600 printuitingen en commercials geven een beeld van de verandering die het moderne China in de afgelopen decennia heeft doorgemaakt op het gebied van kleding, voedsel, transport, huisvesting en het huishouden.
Daarna verhuist de expositie naar Groningen (9-15 april).
Je hebt vast weleens gelezen over de druk die Chinese singles uit hun sociale omgeving ervaren. Waarom ben je nog niet getrouwd? Wanneer komen er kleinkinderen? Er zijn zelfs bureautjes die een tijdelijke vriend of vriendin kunnen leveren om familieleden om de tuin te leiden.
Deze week werd duidelijk dat scheiden ook niet altijd makkelijk is. Acteur Chen He maakte bekend dat hij al zes maanden gescheiden is en dat voor zijn omgeving geheim heeft gehouden.
Het leidde tot een stortvloed aan reacties over yinli, onzichtbare scheiding.
Schaamte over het mislukte huwelijk doet sommige Chinezen besluiten de buitenwereld niet te informeren. En dat gaat ver.
Beijing Avondnieuws sprak met een 41-jarige vrouw die al drie jaar is gescheiden, zonder dat iemand er vanaf weet. Ieder weekend als haar dochter van kostschool thuiskomt, trekken vader en moeder weer samen in hun appartement. Ook hun wederzijdse ouders zijn niet op de hoogte van de scheiding. De twee ex-en gaan gewoon samen op familiebezoek.
De krant citeert een psycholoog die zegt dat onzichtbare scheidingen heel vaak voorkomen. Hij zegt dat de vrouwen meestal het initiatief nemen de breuk geheim te houden, uit angst dat anderen haar de schuld zullen geven van het mislukte huwelijk. Mannen bewilligen daarin als vanwege hun buitenechtelijke relaties het huwelijk op de klippen is gelopen.
Een echtscheidingsadvocaat zegt dat ongeveer zeven op iedere honderd klanten van plan zijn hun scheiding geheim te houden.