economie cultuur politiek RSS

China gaat pensioenleeftijd verhogen

China gaat pensioenleeftijd verhogen

De Chinese overheid gaat de pensioenleeftijd vanaf 2017 geleidelijk verhogen. Het Chinese pensioenstelsel dreigt door vergrijzing onbetaalbaar te worden.

Al jaren wordt gesproken over de noodzaak de pensioenleeftijd te verhogen. Vorig jaar besloot de overheid al tot wijziging, maar noemde toen noch een nieuwe pensioenleeftijd, noch een invoeringsdatum. Dinsdag maakte Yin Weimin, minister van sociale zaken bekend dat vanaf 2017 de pensioenleeftijd in stapjes omhoog gaat. Maar hij zei niet met welke leeftijd Chinezen voortaan met pensioen mogen.

Wel maakte hij klip en klaar dat een wijziging onvermijdelijk is. Dit jaar werden er 2,33 biljoen yuan (326 miljard) pensioenpremies ingelegd en 1,98 biljoen yuan (277 miljard euro) aan pensioengelden uitgekeerd. Het pensioensysteem, zei Yin, staat voor 'enorme uitdagingen' om niet in de rode cijfers terecht te komen.

 

Levensverwachting

Chinese mannen gaan doorgaans met pensioen tussen hun 55ste en 60ste levensjaar, afhankelijk of ze voor de staat werken of niet. Voor vrouwen is dat tussen de 50 en 55 jaar. De pensioenleeftijd is vastgesteld in de jaren '50, toen de gemiddelde levensverwachting voor Chinezen nog 40 jaar was.

Inmiddels is die levensverwachting gestegen tot 74 jaar. Dat maakt een vroege pensionering minder noodzakelijk. Door de vergrijzing dreigt de huidige pensioenregeling, hoe sober die ook is, onbetaalbaar te worden. Omdat de beroepsbevolking krimpt, moet een steeds kleinere groep werkenden het pensioen voor een groeiende groep opbrengen. Bij ongewijzigd beleid daalt het aantal werkenden per gepensioneerde van drie nu tot 1,3 in 2050.

 

Gefaseerde stijging

Waarschijnlijk zal de pensioenleeftijd worden verhoogd tot 65 jaar voor mannen en 60 jaar voor vrouwen. Yin zei dat een verhoging geleidelijk zal worden doorgevoerd; ieder jaar een stapje. Verhoging van de pensioenleeftijd is in China een zeer omstreden onderwerp, waarvoor weinig maatschappelijk draagvlak bestaat.

De minister van sociale zaken kondigde verder aan dat Chinese pensioenfondsen meer rendement moeten behalen op hun beleggingen. Pensioenfondsen mogen nu alleen hun geld vastzetten bij de bank of obligaties kopen. Het rendement bedroeg de afgelopen jaren ongeveer twee procent. Yin zinspeelde erop dat fondsen toestemming krijgen een deel van hun geld in aandelen en investeringen met een gegarandeerd dividend te beleggen.

dinsdag 10 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China gaat pensioenstelsel hervormen
'China heeft te weinig pensioengeld in kas'
Onderzoek: Chinezen tegen hogere pensioenleeftijd

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder