VN-rapporteur: kritiek op religieus beleid China
De VN-rapporteur voor vrijheid van godsdienst noemt het Chinese beleid in Xinjiang 'een groot probleem'. Ook heeft hij kritiek op bemoeienis van Beijing met Tibetaanse boeddhisten.
Heiner Bielefeldt heeft woensdag zware kritiek geuit op het Chinese beleid betreffende religieuze minderheden. Hij zei dat hij 'verontrustende' signalen had vernomen uit Xinjiang. "Ik heb zeer verontrustende verhalen gehoord over lastig vallen [van moslims], zoals intimidatie tijdens de ramadan. Schoolkinderen die het vasten moesten onderbreken."
Bielefeldt, hoogleraar mensenrechtenbeleid in Erlangen, is in 2010 door de VN benoemd als rapporteur over religieuze vrijheid. Hij zei dat de Chinese overheid niet reageert op zijn verzoek naar Xinjiang te mogen reizen. Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat voor het laatst met een bezoek van een VN-rapporteur is ingestemd.
Niet waar
Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken noemde Bielefeldts kritiek donderdagochtend 'zonder enige grond'. Volgens een woordvoerder besteedt de Chinese overheid juist veel aandacht aan de vrijheid van godsdienst en is er van repressie tijdens religieuze feestdagen geen sprake. Godsdienstvrijheid is in de Chinese grondwet vastgelegd.
Bielefeldt greep zijn persconferentie in Genève aan om ook het Chinese pogingen zich te bemoeien met de reïncarnatie van Tibetaanse monnikken te bekritiseren: de overheid "verwoest de autonomie van religieuze gemeenschappen, vergiftigt de relatie tussen verschillende groepen [in de samenleving] en zet mensen tegen elkaar op in een poging controle uit te oefenen."
Nervositeit
Volgens Bielefeldt komt het Chinese beleid jegens religieuze minderheden voort uit 'nervositeit' van een 'autoritaire overheid' over groepen mensen die elkaar ontmoeten buiten de officiële kanalen om.
Bielefeldts persconferentie valt samen met de jaarlijkse plenaire vergadering van het Nationaal Volkscongres in Beijing. Daar maakte het hooggerechtshof donderdag bekend dat het afgelopen jaar 712 personen heeft veroordeeld wegens separatisme en/of terrorisme; een stijging van 13 procent ten opzichte van 2013.
Gerelateerde onderwerpen:
'Teruggekeerde IS-strijders in Xinjiang aangehouden'Overheid beperkt vasten tijdens ramadan
'Westen gaat Tibet- en Xinjiangbeleid vanzelf begrijpen'