Chinese universiteiten stijgen internationaal in aanzien
De twee Chinese universiteiten die zijn opgenomen in een internationale ranglijst van beste wetenschappelijke instituten, hebben hun positie aanmerkelijk verbeterd. Maar in de breedte is geen aanwas.
De vlag kan uit bij Tsinghua en de Universiteit van Beijing. In de lijst van universiteiten met de beste reputatie van Times Higher Education stijgen ze opnieuw. Tsinghua staat nu 26e, tien plaatsen hoger dan vorig jaar. En Universiteit van Beijing steeg negen plaatsen naar plek 32.
"Dit is een goede prestatie van China. De twee leidende instituten hebben vooruitgang geboekt en dat is een resultaat van China's inspanningen om universiteiten van wereldklasse te ontwikkelen", aldus Phil Baty, samensteller van de lijst.
Subjectieve en objectieve criteria
Voor de jaarlijkse Times Higher Education WorldReputation Rankings zijn dit keer 9.749 wetenschappers uit 142 landen ondervraagd. Amerika en Groot-Brittannië domineren de lijst. Harvard wordt door wetenschappers het hoogst aangeslagen.
Times Higher Education publiceeerde deze week ook een ranglijst van beste universiteiten, gebaseerd op dertien objectiveerbare criteria zoals onderzoek en kennisoverdracht. Volgens die lijst is Caltech de beste universiteit ter wereld en staat de Universiteit van Beijing op plek 48, één plaats boven Tsinghua.
Ideologisch gedreven
Wetenschappers slaan de twee Chinese universteiten, die veel huidige leiders voortbrachten, inderdaad als hoogste aan. Maar in het algemeen is er veel kritiek op het wetenschappelijke klimaat in China, dat als onvrij en sterk ideologisch wordt ervaren.
Dat zou de oorzaak kunnen zijn dat er nog steeds niet meer Chinese universiteiten in beide ranglijsten verschijnen, ondanks inspanningen van de Chinese overheid om docenten en studenten te overtuigen niet naar het buitenland uit te wijken.
Gerelateerde onderwerpen:
Universiteiten moeten ideologische begeleiding biedenKritische hoogleraar moet bureau uitruimen
Hoogleraar geschorst na seks met studentes