China krijgt een kleine voldoende
Burgers uit negen verschillende landen geven het imago van China een rapportcijfer 5,9. Maar de manier waarop ontwikkelde landen en opkomende economieën naar China kijken verschilt nogal.
Moet je blij zijn met een 6-? Wel als je het jaar ervoor nog een 5,1 haalde. Uit een onderzoek onder 4.500 respondenten in negen landen blijkt dat het imago van de Volksrepubliek in 2014 is verbeterd. Dat maakt de opdrachtgever van het onderzoek, China International Publishing Group, woensdag bekend.
Volgens de onderzoekers zijn respondenten uit opkomende economieën positiever over China dan inwoners van ontwikkelde landen. Inwoners van Brazilië, Rusland, india en Zuid-Afrika denken vaker dat China een bijdrage kan leveren aan wereldvrede en vooruitgang. Daarentegen zien in de VS, Groot-Brittannië, Australië en Japan meer mensen China als een bedreiging voor de bestaande wereldorde en als een mogelijke militaire dreiging.
Jong en oud
China wordt door de meeste respondenten gekarakteriseerd als een land van snelle economische groei en een relatief hoge levensstandaard (46 procent). Bijna een even grote groep ziet China als een land dat door enorme welvaartsverschillen wordt gedomineerd (45 procent). Twintig procent denkt dat China de VS zullen inhalen als wereldmacht.
Opvallend is verder dat jonge mensen (18-35 jaar) over het algemeen een positiever beeld van China en zijn economische vooruitzichten hebben dan ouderen (36 jaar of ouder). Russische respondenten zijn het meest positief over China: zij geven het imago van de Volksrepubliek gemiddeld het rapportcijfer 7,6.
Probleemoplosser
Uit het onderzoek blijkt dat de bekendheid toeneemt van Chinese multinationals, zoals Huawei, Lenovo, Haier en Alibaba. Wel dichten respondenten deze merken minder kwaliteit en een slechtere dienstverlening toe dan hun buitenlandse concurrenten.
De bekendheid van president Xi Jinping (70 procent) blijft achter bij die van wereldleiders als Barack Obama (97 procent), Vladimir Poetin (91 procent) en David Cameron (86 procent). Daarentegen schatten de respondenten zijn vermogen om binnenlandse en buitenlandse problemen op te lossen weer hoger in. Alleen de Indiase premier Narendra Modi scoort daarop nog beter.
Gerelateerde onderwerpen:
Meer buitenlanders kiezen voor studie in ChinaChinese universiteiten stijgen internationaal in aanzien
Status China groeit, maar imago is omstreden