economie cultuur politiek RSS

Buitenlandse belangstelling voor Chinese drone

De Verenigde Arabische Emiraten en Oezbekistan hebben onbemande vliegtuigen van Chinese makelij gekocht. Nog eens vijf landen uit Afrika en Azië onderhandelen over de aanschaf van de Wing Loong.

China heeft een groot paviljoen op de internationale vliegtuigbeurs die tot en met zondag in het Franse Le Bourget wordt gehouden. Daar zijn vooral schaalmodellen te zien van vliegtuigen in ontwikkeling. Maar de fabrikant China National Aero-Technology Import and Export Corp (Catic) heeft wel een operationeel toestel; de Wing Loong, een onbemand luchtvaartuig.

De ontwikkeling van de drone begon in 2005. In 2007 waren de eerste proefvluchten en sinds 2012 is het toestel in productie. De Wing Loong kan meer dan 3.000 kilometer vliegen en een last van 200 kilo meevoeren. Het toestel is geschikt voor civiele en militaire toepassingen. Het kan twee raketten dragen.

 

Goedkoop alternatief

Volgens Catic kan het toetsel niet wedijveren met Amerikaanse en Israelische UAV's. Met name de electronische ogen en oren van het toestel, alsmede de datatransmissie naar de grond zijn nog niet zo ontwikkeld als die van de concurrentie. Maar de Wing Loong heeft een prijs-kwaliteitverhouding die voor veel armere landen en opkomende economieën aantrekkelijk is. Catic werkt aan betere drones, maar moet dan wel toestemming van Beijing krijgen om die nieuwste technologie te exporteren.

Catic claimt dat de Wing Loong geheel in China is ontwikkeld, zonder buitenlandse hulp en zonder intellectueel eigendom van buiten China. Dat mag dan zo zijn, maar zijn ontwerpers hebben wel goed gekeken naar de vormgeving van de Amerikaanse Reaper.

 

In de pijplijn

Op Le Bourget laat China zien waar zijn militaire luchtvaartindustrie mee bezig is. In het Chinese paviljoen zijn modellen te zien van de Xiaolong Fighter China 1 (FC-1), Hongdu L-15 "Falconadvanced jet trainer (AJT) en het Y-8C transporttoestel. 

Overigens sloot het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium op Le Bourget een contract met Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Het NLR gaat China helpen met het opzetten van een Air Traffic Management onderzoekslaboratorium.

donderdag 20 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China wil aandeel in vliegtuigmarkt

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder