economie cultuur politiek RSS

Tipgeld voor burgers die spionage onthullen

Chinese burgers die door buitenlandse mogendheden worden benaderd om te spioneren, hebben recht op een beloning als ze dat onmiddelijk melden. De Chinese overheid reageert daarmee op een serie van onthullingen over burgers die voor geld spionagewerk hebben verricht.

En daar is er weer een: een regionaal televisiestation in de provincie Henan maakte dinsdag bekend dat er opnieuw een Chinese informant is aangehouden die voor een buitenlandse mogendheid militaire informatie vergaarde.

Dit keer gaat het om een 37-jarige taxichauffeur uit Kaifeng, die al vorig jaar blijkt te zijn aangehouden. Hij wordt ervan beschuldigd informatie over militaire bases te hebben verzameld en het materiaal, inclusief handgetekende plattegronden, via het internet aan zijn opdrachtgever te hebben doorgespeeld.

 

Contraspionage

Het journaal toonde dinsdag beelden die klaarblijkelijk door de Chinese geheime dienst zijn gemaakt. We zien hoe de taxichauffeur op zijn fiets en in zijn taxi rondhangt bij legerbases. Af en toe maakt hij een aantekening op zijn mobiele telefoon. De man wordt gefilmd vanuit een auto en door een persoon te voet die met een verborgen camera is uitgerust.

Volgens het programma is de man twee jaar geleden, in een periode dat hij werkloos was, door een onbekende persoon via QQ, een populaire instant messagingdienst, benaderd met de vraag militaire informatie te verzamelen. Hij zou daarvoor 3.000 yuan (450 euro) per maand hebben ontvangen.

 

Ongebruikelijke stap

Het is de zoveelste spionagezaak die de afgelopen maanden bekend is geworden. Het heeft de Chinese overheid verleidt een ongebruikelijke oproep te doen: wie wordt benaderd door buitenlandse spionnen en daarvan direct melding doet, hoeft niet te vrezen dat hij zal worden gestraft.

Dat zegt tenminste een medewerker van lokale autoriteiten in Kaifeng in de nieuwsuitzending. "Laat je niet bij de neus nemen als je onder druk wordt gezet door je contactpersoon. Iedereen die misleid of onder druk gezet is om te spioneren, maar dat tijdig meldt en berouw toont, kan vervolging bespaard blijven. Zulke waardevolle informatie is zelfs een beloning waard." Maandag heeft de overheid een speciale hotline geopend, waar het publiek spiongezaken kunnen  melden.

 

Meer informatie over vijf voorgaande spionagezaken lees je hier.

dinsdag 24 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China houdt opnieuw burgerspion aan
Arrestatie student wegens spionage
China rolt buitenlands spionagenetwerk op

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder