Beijing University wil naar Amsterdam
De Beijing University of Technology is één van de belangstellenden om te participeren in een nieuw technologisch kennisinstituut in Amsterdam. Dit najaar beslist de gemeente over de invulling van het instituut.
Amsterdam wil een derde universiteit, gericht op technologie. Begin april schreef de gemeente een competitie uit, waar dertien samenwerkingsverbanden van (internationale) opleiders en bedrijven op hebben ingeschreven. De gemeente wil vijf voorstellen verder uitgewerkt zien. De gekozen voorstellen hebben gemeen dat ze zich richten op technologische innovatie voor grootstedelijke problematiek.
Onder de inschrijvers zijn bekende namen uit het bedrijfsleven en wetenschap, schrijft Het Parool. TU Delft, Wageningen Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en Hogeschool Amsterdam hebben belangstelling, al dan niet in samenwerking met buitenlandse universiteiten als Columbia University, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Duke University en Stanford University.
Aanpak van stedelijke problemen
Het plan Amsterdam City Technology legt de focus op onderzoek en onderwijs binnen stedelijke technologie (ruimtelijke ordening, energie, logistiek, afval). Het is een samenwerkingsverband van UvA, VU, HvA en Columbia University. De zakenpartners zijn onder meer IBM en Beijing University of Technology (foto).
De Amsterdamse plannen sluiten goed aan bij een internationale trend. Bekende academische namen zoeken groei in het buitenland door daar dependances te openen. Ook Chinese universiteiten zoals Xiamen University en Zhejiang Universiteit hebben concrete buitenlandse plannen, respectievelijk in Kuala Lumpur en Londen. De Chinese overheid stimuleert die ambities. Overigens valt niet goed in te zien waarom Beijing University (20.000 studenten) zo'n bescheiden rol in een groter geheel wil spelen. De Chinese ambities en middelen zijn groot genoeg om zelfstandig te opereren.