Rutte zinspeelt op Nederlandse deelname AIIB
De Nederlandse regering kijkt serieus naar deelname aan de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank. Minister-president Mark Rutte ziet echter nog wel 'haken en ogen' en zal die zaterdag met de Chinese president Xi Jinping bespreken.
Nederland heeft belangstelling om te participeren in het Chinese initiatief voor een bank die grote infrastructuurprojecten in Azië moet financieren. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar Nederland eerst duidelijkheid over wil, zei de premier tegenover de NOS.
Rutte arriveerde woensdag in Shanghai voor zijn tweede bezoek aan China in anderhalf jaar tijd. Zaterdag reist hij door naar Hainan voor een conferentie met wetenschappers, zakenlieden en politici uit heel Zuidoost-Azië. In de marge van dit zogeheten Boao-forum zal de premier ook met president Xi spreken.
Hobbels gladstrijken
Rutte zij niet welke voorwaarden Nederland stelt aan deelname aan de AIIB. Maar waarschijnlijk betreffen die de manier waarop de bank wordt bestuurd, het meewegen van sociale en ecologische gevolgen van grote infrastructuurprojecten en de Chinese invloed op de keuze van te financieren projecten.
China ziet de internationale belangstelling voor de AIIB als een groot diplomatiek succes, al was het maar omdat grote westerse landen als Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië een Amerikaans advies zich afzijdig te houden naast zich neer hebben gelegd. Donderdag sloot Zuid-Korea zich daarbij aan. Beijing is dan ook druk bezig de hobbels die andere landen kunnen weerhouden glad te strijken. Zo kondigde China aan dat het afziet van vetorecht in de AIIB. Wel gaat het hoofdkantoor naar de stad Beijing, tot teleurstelling van Jakarta die daar ook op had gerekend.
Handelsdiplomatie
In Shanghai stonden bedrijfsbezoeken, presentaties en een handelsconferentie op het programma. In het bijzijn van de premier werden 35 contracten ondertekend, waaronder die tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Landbouwuniversiteit van Beijing. Zij gaan een campus voor 10.000 studenten opzetten in Yantai. De KLM tekende een samenwerkingsovereenkomst met Xiamen Airlines over directe vluchten tussen Xiamen en Schiphol.
Na Shanghai volgt een bezoek aan Shenzhen. Ook daar wacht Rutte een programma vol handelspromotie. In het kielzog van de premier is een Nederlandse handelsdelegatie meegekomen, bestaande uit vertegenwoordigers van 70 bedrijven. De laatste twee dagen van zijn bezoek zijn gereserveerd voor het Boao-forum.
Meer lezen over de Groningse campus in China en de risico's voor de academische integriteit? Lees dan mijn column die ik voor Elsevier schreef.
Gerelateerde onderwerpen:
Westerse landen in de rij voor Aziatische ontwikkelingsbankRutte in maart opnieuw naar China
Nederland zet in op economische diplomatie met China