economie cultuur politiek RSS

Verzamelaar ontkent dat Boeddhabeeld gestolen is

De Nederlandse kunstverzamelaar die over een bijzonder Boeddhabeeld beschikt, zegt dat hij kan bewijzen dat het kunstvoorwerp al in zijn bezit was voordat het volgens de Chinese overheid werd gestolen. Als echter aangetoond kan worden dat het om roofkunst gaat, is hij bereid het beeld af te staan. Onder voorwaarden.

Wie oh wie is toch de onbekende verzamelaar die het bijzondere Boeddhabeeld in zijn bezit heeft waarover de Chinese media de afgelopen dagen volop berichten? Volgens NRC Handelsblad gaat het om een Amsterdamse architect die anoniem wil blijven. De krant sprak als eerste met de kunstverzamelaar.

Hij zegt dat hij het beeld in 1996 voor 40.000 gulden heeft gekocht van een vriend, maar dat hij kan bewijzen dat de Boeddha met binnenin de mummie van een monnik al in de zomer van 1995 in Nederland was. De vriend, een andere kunstverzamelaar die in Amsterdam en Hong Kong woont, had het beeld in 1994 gekocht, voordat er sprake was van exportrestricties van Chinese kunstvoorwerpen.

 

Twee Boeddhabeelden met mummie

Als deze lezing klopt, kan het niet om het Boeddhabeeld gaan dat einde 1995 in Yangchung uit een tempel werd gestolen. De Nederlandse verzamelaar geeft wel toe dat de foto's van het ontvreemde beeld gelijkenis vertonen met zijn Boeddha.

Het bureau voor oudheidkundige voorwerpen in Fujian zei eerder deze week overtuigd te zijn dat het om hetzelfde beeld gaat. Zij wijzen op het formaat, de gezichtsuitdrukking van het beeld, maar vooral op twee karakteristieke beschadigingen op de buik en de hand.

 

Niet naar Chinese staat

De Chinese overheid heeft de Nederlandse regering gevraagd het beeld terug te geven. In NRC zegt de verzamelaar dat hij geld wil investeren om uit te zoeken waar het beeld echt vandaan komt. Als blijkt dat het is geroofd is hij onder voorwaarden bereid het beeld af te staan. Bijvoorbeeld als het beeld toebehoort aan 'een boeddhistische gemeenschap die nog bestaat'.

Maar niet aan de Chinese overheid: "Het is nu een groot circus. De Chinezen beginnen te kermen, te kreunen en te gillen. Terwijl ze nooit om het Boeddhisme hebben gegeven. Ze moorden zelfs Tibetanen uit." Het is niet de bedoeling dat zijn Boeddha in een Chinees staatsmuseum terecht komt: "Dan gaat het wel naar Aziatische tak van het Rijksmuseum."

vrijdag 27 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China wil gestolen Boeddhabeeld van Nederland terug
Chinese kunst is miljoenenbusiness geworden
Politie zoekt op vuilstort naar kostbaar kunstwerk

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder