Broodje Blogaap: China in het nieuws week 13
Andere verhalen in de media over China zijn deze week: een stripverhaal, een bedreigde paashaas en het mooiste uit de Qing-dynastie.
Ophef op het Chinese internet deze week over een optreden van strippers op een begrafenis in de provincie Hebei. Veel Chinese internetgebruikers vroegen zich af of dat nou een gepaste manier is om afscheid van de overledene te nemen.
Maar wat blijkt: strippers en paaldanseressen zijn op het Chinese platteland de laatste jaren regelmatig van de partij op uitvaarten. En daar is een simpele verklaring voor.
Steeds meer Chinezen wonen in de grote stad en dus wordt het op het platteland een stille bedoening. Maar een uitvaart zonder veel gasten, dat kan natuurlijk niet. Om voldoende respect te tonen voor de overledene (en te voorkomen dat zijn geest de nabestaanden zal lastigvallen) moet de uitvaart druk zijn.
Om ervoor te zorgen dat het hele dorp bij de laatste gang van de overledene aanwezig zal zijn, is dus extra inspanning nodig. Dat kan een optreden van een operagezelschap zijn, of het vertonen van een film. Maar in toenemende mate zijn dat dus schaars geklede dames. Volgens een stripbureau -of hoe heet zoiets- zit er steeds meer werk in uitvaarten.
Blogaap zegt: die strippers en paaldanseressen hoeven in ieder geval niet na te denken wat ze aan zullen doen naar een begrafenis.
Een christelijke feestdag als pasen wordt niet gevierd in China. Toch kennen ze de paashaas. Althans, een konijn met karakteristieke oren die er toch wel veel van wegheeft als je er een mandje met eieren bijdenkt.
Het beest heet de Ochotona iliensis en is pas in 1983 door wetenschappers ontdekt. Maar het gaat niet goed met wat lokale bewoners de pika noemen. In de afgelopen 30 jaar is hun aantal met 70 procent afgenomen. Er leven er naar schatting nog maar duizend in de bergen van Xinjiang. Te weinig om als soort te overleven.
Kijk er nog maar even naar nu het nog kan, in deze reportage van CNN.
Er zijn verschillende redenen om als je in Beijing bent de Verboden Stad te bezoeken, maar de collectie van het Paleismuseum is er zeker een van. Topstukken uit de Qing-dynastie zijn tot en met 21 juni ook in Londen te zien. De National Gallery of Victoria exposeert een keus uit de kunstvoorwerpen die keizer Qianlong in de 18e eeuw verzamelde. Een voorproefje vind je op de site van The Guardian.