Kijktip: China op CinemAsia filmfestival 2015
Ook dit jaar weer organiseert CinemAsia in Amsterdam een festival rond de Aziatische film. Van woensdag 1 april tot en met maandag 6 april zijn er Kriterion een kleine veertig actuele films uit het Verre Oosten te zien, waarvan zes uit China.
1 april: The Last Wolf (Jean-Jacques Annaud, 2015). Twee Chinese studenten reizen naar Binnen-Mongolië met als doel de leefomstandigheden van nomaden te verbeteren. Maar het leven onder primitieve omstandigheden is zo slecht nog niet. Een van hen ontwikkelt een fascinatie voor de wolven die in het gebied leven. Zijn principes worden op de proef gesteld, als de overheid verordonneert dat wolvenjongen moeten worden afgeschoten.
2 april: The coffin in the mountain (Yukun Xin, 2014). Zwarte komedie waarin drie verschillende verhaallijnen samenkomen. De levens van dorpsbewoners veranderen dramatisch als de dood van een lokale delinquent wordt onderzocht. (wordt ook op 4 april vertoond)
3 april: Dearest (Peter Chan, 2014). Indrukwekkend drama over een van China's treurigste problemen: kinderhandel. Als de kleuter van een winkeliersechtpaar een moment aan hun aandacht ontsnapt, verdwijnt hij van de aardbodem. De ontroostbare ouders beginnen een speurtocht, die hen uiteindelijk naar een dorp op het platteland leidt. Daar eindigt hun nachtmerrie, maar begint een andere. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. (wordt ook op 4 april vertoond)
4 april: The Taking of Tiger Mountain (Tsui Hark, 2014). Avonturenfilm die zich vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Een eenheid van het Volksbevrijdingsleger moet een einde maken aan de heerschappij van een lokale krijgsheer die de regio terroriseert. Twee problemen: de krijgsheer heeft zich verschanst in een kasteel op een berg en hij beschikt over een wapenarsenaal dat door de Japanners is achtergelaten. Alles draait om een van de soldaten die zich als infiltrant in het kasteel naar binnen weet te werken. Spektakelfilm in 3D, waarbij Tsui goed heeft gekeken naar Hollywood en Hong Kong. (let op: wordt in filmmuseum Eye vertoond)
5 april: Yúyú (Marc Johnson, 2014). Korte documentaire (15 minuten) over de Chinese imker She Zuo Bin die de lente verwelkomt door zijn lichaam geheel door bijen te laten bedekken. (wordt ook op 2 april vertoond)
6 april: Red Amnesia (Wang Xiaoshuai, 2014). Verontrustende thriller over een weduwe, wiens regelmatige leven plotseling overhoop wordt gehaald als ze plotseling zwijgtelefoontjes krijgt en een raam wordt ingegooid. Heeft dit te maken met de tijd dat ze haar geboortedorp tijdens de culturele revolutie verliet? Aanklacht van regisseur Wang tegen de collectieve verdringing van China's verleden.
Een aantal CinemAsia-films wordt later in Eindhoven (10-12 april), Den Haag (18 april) en Rotterdam (19 april) vertoond. Meer informatie over het volledige programma van CinemAsia 2015 op de site; daar kun je ook tickets kopen.