economie cultuur politiek RSS

Dorpsbewoners verzoeken Rutte teruggave boeddha

Bewoners van Yangchun vragen minister-president Mark Rutte zich in te zetten voor de terugkeer van een gestolen boeddhabeeld. De dorpsbewoners vermoeden dat een beeld in het bezit van een Nederlandse kunstverzamelaar in 1995 uit hun dorpstempel is geroofd.

Enkele honderden bewoners van Yangchun en omliggende dorpen hebben een brief aan de Nederlandse regering ondertekend. "Wij denken dat de boeddha [in Nederlands bezit] degene is waar we in de afgelopen twintig jaar naar hebben gezocht en we zien uit naar zijn terugkeer", staat er in de brief, die zowel in het Chinees als het Engels is opgesteld.

De dorpsbewoners hebben de brief overhandigd aan een niet nader genoemde Europees-Chinese samenwerkingsorganisatie, meldt partijtabloid Global Times maandag. De bedoeling is dat de Chinese ambassadeur in Den Haag het verzoekschrift uiteindelijk aan premier Rutte overhandigt.

 

Media-aandacht

Het boeddhabeeld is al een week niet uit de Chinese media weg te slaan. Alles draait om een eeuwenoud boeddhabeeld met binnenin de mummie van een boeddhistische monnik. Toen het beeld werd tentoongesteld in Boedapest, trok dat de aandacht van het bureau voor oudheidkundige voorwerpen in de provincie Fujian.

Zij meent in de foto's een boeddhabeeld te herkennen dat eind 1995 in Yangchun werd gestolen. Het bureau wijst op het formaat en de gezichtsuitdrukking van het beeld, maar vooral op twee karakteristieke beschadigingen op de buik en de hand.

 

Verwisseling

De Nederlandse eigenaar, die anoniem wil blijven, zei vorige week tegen NRC Handelsblad dat het niet om roofkunst uit Yangchun kan gaan, om de simpele reden dat het omstreden beeld al in de zomer van 1995 in Nederland was. Enkele maanden dus voordat de boeddha van Yangchun werd ontvreemd.

De Wall Street Journal wijst er op dat Chinese kunstrovers het vaker op tempelschatten hebben voorzien. De krant publiceert over een brutale roof van een eeuwenoud boeddhabeeld (ook met een mummie erin) en een replica uit Gekeng. Deze werden op klaarlichte dag door twintig mannen uit de Xianglin tempel gehaald en in een vrachtwagen geladen. Ze gingen zo opvallend te werk, dat de dorpsbewoners pas later alarm sloegen. Overigens kan ook dit beeld nooit het 'Nederlandse' boeddhabeeld zijn, want de roof in Gekeng vond eind 1996 plaats.

maandag 30 maart 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Verzamelaar ontkent dat Boeddhabeeld gestolen is
China wil gestolen Boeddhabeeld van Nederland terug

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder