Aankomende chirurgen kunnen weer snijden
Medische universiteiten in Guangzhou hebben niet meer de toestemming van nabestaanden nodig om een overleden persoon te gebruiken als studiemateriaal. Er is in China een groot tekort aan donorlichamen voor wetenschappelijke doeleinden.
De Zuidchinese stad Guangzhou heeft nieuwe regels opgesteld voor personen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld. In het vervolg is toestemming van nabestaanden niet meer nodig, als iemand bij leven heeft aangegeven zijn lichaam te doneren.
Chinese universiteiten klagen over het gebrek aan menselijke kadavers, waardoor studenten medicijnen onvoldoende ervaring kunnen opdoen met bijvoorbeeld hechtingen aanbrengen of incisies maken.
Snijtafel
Op zichzelf zijn er voldoende Chinezen die hun lichaam na hun dood ter beschikking willen stellen. Maar volgens de huidige regels is daarvoor ook instemming van de nabestaanden nodig. Veel Chinezen zijn van mening dat het lichaam van de overleden intact moet blijven voor het hiernamaals. Dit is ook de reden dat er een nijpend tekort aan donororganen is.
Ook klinieken of verzorgingstehuizen kunnen voortaan de laatste wens van de overledene honoreren. Tot nu toe was de instemming van familieleden noodzakelijk, ook als die spoorloos waren.
Groene uitvaart
China vierde dit weekend Qingming; de dag dat Chinezen hun voorouders eren. Vaak wordt het graf van overleden familieleden bezocht en schoongemaakt. Het leidde ook dit jaar weer tot grote drukte en files voor begraafplaatsen.
De Chinese overheid nam de gelegenheid te baat om campagne te voeren voor groene begrafenissen. Wie per se begraven wil worden, kan volgens de autoriteiten het best onder een boom onder de grond. Door de vergrijzing neemt het aantal uitvaarten ieder jaar toe. Maar grond is rond de grote steden schaars en vooral duur. De overheid stimuleert daarom crematies (in sommige steden verplicht) en subsidieert verstrooiingen op zee.
Gerelateerde onderwerpen:
Investeringstip: Chinese begraafplaatsenBeleef het zelf: doodgaan
Partij bemoeit zich nu ook met de dood van zijn leden