Broodje Blogaap: China in het nieuws week 15
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een stand-in aan het graf, Casanova ontmaskerd in bed en een presentator waant zich onbekeken.
Vorig weekeinde werd in China Qingming gevierd. Op die feestdag worden de voorouders geëerd en Chinezen worden geacht die dag het graf van familieleden te bezoeken. Het leidt ieder jaar tot enorme files voor begraafplaatsen en bosbranden. Maar daarover later meer.
Dit jaar leidde het ook tot ophef op internet vanwege een nieuwe dienst. Wie geen tijd heeft om het graf van zijn voorouders te bezoeken of te ver weg woont, kan iemand inhuren om de honneurs waar te nemen.
Op het Chinese internet werd er schande over gesproken. Want het graf van je voorouders reinigen, wat wierook branden en een offer brengen; dat doe je toch gewoon zelf?
Toch kan enige professionalisering misschien geen kwaad, want het verbranden van wat bankbiljetten (vaak nepgeld) of papieren iPhones leidt iedere Qingming tot een serie van bosbranden. Dit jaar waren er alleen al in de provincie Guangdong 81 brandjes op en rond begraafplaatsen.
En dan het verhaal van de Changsha Casanova. Hij hield meerdere vriendinnen aan het lijntje en dat werkte eigenlijk best goed, totdat hij door een verkeersongeluk in het ziekenhuis belandde. Want toen haasten zijn vriendinnen zich naar het ziekenhuis om hun onfortuinlijke vriend op te zoeken. Alle zeventien. Tegelijk.
Dat liep niet goed af. Verschillende vrouwen deden aangifte wegens oplichting, omdat ze hem niet alleen hun liefde, maar ook geld hadden gegeven.
Bovendien ontdekte de politie dat hij niet over een ingenieurstitel blijkt te beschikken, maar alleen de middelbare school heeft afgemaakt. Hij is dus niet alleen zijn vriendinnen, maar ook zijn baan kwijt.
En waar hadden Chinezen het deze week over op internet? Over Bi Fujian natuurlijk. Bi is een van de populairste tv-presentatoren van China en kwam deze week in het nieuws door een filmpje dat met een mobiele telefoon is opgenomen op een privéfeestje.
Bi is te zien -duidelijk dronken- hoe hij aan tafel een bekend patriotistisch liedje uit de Mao-tijd zingt. Hij improviseerde alleen een beetje met de tekst, door het lijden van het volk te benadrukken en de Grote Roerganger een klootzak te noemen.
De reacties die toen loskwamen zegt veel over de spagaat waarin China zich bevindt als het over Mao's nagedachtenis gaat. Veel reacties spreken hun afschuw uit over Bi's bewoordingen. Maar evenveel internetters halen hun schouders op of zijn het zelfs hartgrondig met hem eens.
Bi's werkgever CCTV voelde zich in ieder geval genoodzaakt hem een week te schorsen. Donderdag heeft Bi publiekelijk zijn excuses aangeboden voor de onrust die hij heeft veroorzaakt.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap