Zeven jaar cel voor journaliste die staatsgeheim lekte
Een rechtbank in Beijing heeft de journaliste Gao Yu vrijdag tot zeven jaar celstraf veroordeeld. De rechtbank achtte bewezen dat zij een staatsgeheim document aan buitenlandse media heeft doorgespeeld.
Rechters achtten bewezen verklaard dat Gao 'illegaal staatsgeheimen aan buitenlanders' heeft geopenbaard. De behandeling van haar zaak vond vijf maanden geleden achter gesloten deuren plaats. Bij het uitspreken van het vonnis werden vrijdag buitenlandse journalisten en diplomaten geweerd.
Het is onduidelijk welke staatsgeheimen Gao precies heeft onthuld. Algemeen wordt aangenomen dat haar kwalijk wordt genomen dat zij een intern beleidsstuk van de communistische partij naar een buitenlandse website had gezonden.
Burgerrechten
Volgens dit Document nummer 9 zouden buitenlandse mogendheden blijven hameren op burgerrechten om China te destabiliseren, zijn opkomst te vertragen en de eenpartijstaat te ondermijnen. Volgens dit stuk moeten persvrijheid, representatieve democratie en andere burgerrechten niet te snel worden verruimd, omdat China door zijn economische hervormingen de komende jaren kwetsbaar is voor sociale onrust.
Gao heeft in de rechtzaak ontkent dat zij staatsgeheimen heeft doorgespeeld. De rechtbank hield vast aan een videobekentenis die Gao deed en die in mei vorig jaar op de Chinese staatstelevisie werd uitgezonden. Zij zei toen, gekleed in een oranje gevangenishesje: “Ik heb de wet overtreden en de belangen van het land geschaad. Dat was ontzettend fout. Ik accepteer oprecht deze les en ik wil bekennen." Gao zegt nu dat zij onder druk bekende, omdat haar zoon ook vast was gezet. Haar advocaat kondigde aan dat zij van plan is in hoger beroep te gaan.
Actieve pensionado
Gao (71) is een veteraan-journaliste die haar hele loopbaan kritisch is geweest op de Chinese overheid en de partij. Ook na haar pensionering bleef ze actief; ze benaderde westerse nieuwsorganisaties regelmatig met haar mening over veranderingen in China.
Ze werd in 1989 gearresteerd nadat ze positief had bericht over demonstranten op het Tiananmenplein. In 1993 werd ze tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het lekken van staatsgeheimen. Ondanks dat bleek zij keer op keer over goede bronnen in de top van de partij te beschikken. Als zij staatsgeheimen heeft gelekt, dan heeft ze die ook van iemand ontvangen.
Gerelateerde onderwerpen:
Journaliste beschuldigd van openbaren staatsgeheim'China houdt 44 journalisten gevangen'
Journalisten moeten tekenen voor vertrouwelijkheid