economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 16

Andere verhalen in de media over China waren deze week: een duur wedstrijdje, hondenontrouw en waarom een hamburger geen shaanxiburger heet.

Niet alleen op het circuit van Shanghai, maar ook in de straten van Beijing werd deze week hard gereden. Dat is de eigenaren van een Lamborghini en een Ferrari slecht bekomen. De bestuurder van de gifgroene Lamborghini verloor in een tunnel de macht over het stuur, ramde de vangrail, de Ferrari en de tunnelmuur. Het ging zo hard dat daarbij een deel van de tunnelmuur instortte. De Ferrari is nog te redden, maar de Lamborghini is total loss. gelukkig hebben we de foto's nog.

 

Tot een paar maanden geleden waren ze niet aan te slepen: Tibetaanse mastiffs. De honden, waarvan wordt gezegd dat ze zo sterk zijn dat ze het tegen een beer kunnen opnemen, waren razend populair bij rijke Chinezen. De prijzen voor raszuivere mastiffs liepen op tot boven een miljoen yuan.

Ik schreef er eerder over een jaar geleden: een rijke vastgoedontwikkelaar uit de provincie Shandong kocht toen een Tibetaanse Mastiff-tweeling voor 18 miljoen yuan (2,1 miljoen euro)!

Mastiff-fokkers beleefden gouden tijden en deinsden niet terug om honden van implantaten te laten voorzien om ze een nog dreigender uitstraling te geven.

Maar ja, het nieuwtje is er wel een beetje af, de honden stinken nogal en ze eten als bootwerkers. Kortom, de Chinese elite is alweer uitgekeken op de Tibetaanse lobbes en de fokkers zitten nu met hun handen in het hondenhaar. En wat zagen we dus deze week: een kooi volgepropt met 12 mastiffs op weg naar het slachthuis waar ze voor 300 yuan per stuk in de hot pot verdwijnen.

 

Waar hadden Chinezen het deze week over op het internet? Over rou jia mo natuurlijk. Dat is gekruid gehakt op een broodje. Prima gerecht, niks mis mee en dus heeft niemand er ooit een letter over geschreven.

Totdat de Huffington Post er deze week een artikel over publiceerde en de rou jia mo 's wereld eerste hamburger noemde. En nu is China in rep en roer, want dat naast buskruit, het kompas en de boekdrukkunst ook de hamburger een Chinese uitvinding blijkt te zijn, is reden voor grote opwinding en patriotisme.

Inmiddels weten Chinezen alles van rou jia mo: het recept stamt waarschijnlijk uit de tweede eeuw na Christus, het broodje is in Shaanxi bedacht voor de Qin-keizers, maar werd al snel populair bij gewone burgers. Enfin, als u dit weekend goede sier wilt maken bij uw lokale Chinese restaurant, moet u in plaats van die eeuwige babi pangang eens een broodje bal bestellen.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 17 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 15

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder