economie cultuur politiek RSS

Chinese beurzen nu groter dan Wall Street

De omzet van de beurzen in Shanghai en Shenzhen hebben die van New York ingehaald. De omzet was maandag zo groot, dat de software van de beurs van Shanghai de handel niet bij kon benen.

Voor het eerst werd er in Shanghai maandag voor een biljoen yuan (150 miljard euro) aan aandelen verhandeld. Denken we, want de beursautoriteiten hadden te kampen met softwareproblemen als gevolg van het grote aantal aan- en verkooporders.

Maar dat er grote belangstelling is om in Chinese aandelen te handelen bleek ook uit het feit dat de omzet in de maand maart die van de New York Stock Exchange heeft ingehaald. In Shanghai bedroeg de omzet vorige maand 1,85 biljoen dollar, tegenover 1,53 biljoen aan de NYSE. Ook Shenzhen was in trek bij beleggers; daar werd in maart voor 1,56 biljoen dollar in aandelen gehandeld.

 

Koerscorrectie

Chinese aandelenkoersen hebben sinds vorig jaar de weg naar boven weer gevonden. De koersen hebben de wind in de rug doordat sinds 17 november buitenlandse beleggers via de beurs van Hong Kong kunnen handelen in aandelen van Chinese bedrijven die in Shanghai staan genoteerd. Maar ook de binnenlandse vraag is groot, omdat de rentes op spaargeld laag zijn en de groei uit de huizenprijzen is verdwenen.

Financieel analisten waarschuwen al vijf maanden voor een prijscorrectie als het nieuwtje van het handelen in Chinese aandelen eraf is. Zij denken dat de koersen zijn opgestuwd door institutionele beleggers die snel een positie wilden opbouwen in een van de grootste en snelst groeiende markten ter wereld. Daarna, verwachten zij, treedt normalisatie op en zullen de eerste winstnemingen plaatshebben.

maandag 20 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese aandelen onderuit na interventie autoriteiten
Ruimere toegang tot Chinese aandelenmarkt
Dikke vinger veroorzaakt koersexplosie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder