China draagt top-100 voortvluchtigen over aan Interpol
China heeft Interpol verzocht om de aanhouding van honderd voortvluchtige 'vossen' die met hun illegaal verkregen kapitaal naar het buitenland zijn uitgeweken. Bovenaan staat iemand die zich mogelijk in Nederland bevindt: Yang Xiuzhu.
Vossenjacht noemen ze het in China. De leiders in Beijing hebben in juli 2014 de jacht geopend op corrupte functionarissen die met hun onrechtmatig verkregen kapitaal de wijk hebben genomen naar het buitenland. De Chinese regering heeft onlangs een nieuwe stap genomen; het heeft de opsporing van honderd voortvluchtigen overgedragen aan Interpol.
En die dienst heeft woensdag de arrestatie gelast van de personen die China wil achterhalen. "De meeste van de honderd voortvluchtigen zijn corrupte functionarissen en de verdachten zijn beschuldigd of betrokken bij corruptiezaken, zoals verduistering, machtsmisbruik en omkoping", aldus staatspersbureau Xinhua.
Nummer één in Nederland
Op de lijst van China's meest gezochte criminelen staan 40 personen die zich in de VS zouden bevinden, 26 in Canada, 11 in Nieuw-Zeeland, 10 in Australië en 9 in Thailand en 12 in andere landen. De lijst omvat voormalige bankiers, accountants, politiechefs en managers uit de olie-industrie. Ongeveer een kwart van de lijst is vrouw.
Bovenaan de lijst staat Yang Xiuzhu, vanwege de omvang van het illegale kapitaal dat zij uit China wist mee te nemen: 250 miljoen yuan (37,5 miljoen euro). Volgens Chinese media vluchtte zij naar de VS, maar De Persdienst meldde in maart dat zij zich inmiddels in Nederland bevindt. Het persbureau zei toen dat de zaak-Yang ter sprake was gebracht bij het bezoek van premier Mark Rutte aan China.
Vossenjacht
In de door president Xi Jinping afgekondigde strijd tegen corruptie, hebben Chinese autoriteiten het afgelopen jaar ook de jacht geopend op Chinezen die met hun kapitaal de wijk hebben genomen naar het buitenland. Operatie Vossenjacht heeft tot nu toe 288 naar het buitenland uitgeweken verdachten van corruptie achterhaald.
Er zijn opsporingsactiviteiten verricht in 56 landen. In totaal zijn er nu 162 personen in het buitenland aangehouden. Zij zijn al uitgeleverd of een verzoek daartoe is in behandeling. In de landen die geen uitleveringsverdrag met China hebben, hebben de speurders 126 personen overtuigd zich vrijwillig aan te geven.
Uitlevering
Interpol is de internationale politie-organisatie waarbij 190 landen zijn aangesloten, zoals Nederland en China. Aangesloten landen hebben zich verplicht medewerking te verlenen aan de opsporing en aanhouding van verdachten die andere lidstaten aanvragen.
Veel westerse landen, zoals Nederland, de VS en Canada hebben geen uitleveringsverdrag met China. Zij zullen dus niet verdachten die worden aangehouden zomaar aan China overdragen. De Chinese overheid probeert die landen tot medewerking te bewegen.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
Vossenjacht levert opnieuw 100 aanhoudingen opPremier Rutte omarmt China
Apec-landen gaan samenwerken tegen corruptie