Nieuw vonnis in spraakmakende zaak huiselijk geweld
Een rechtbank in Ziyang heeft Li Yan vrijdag een voorwaardelijke doodstraf opgelegd; een straf die in China doorgaans na twee jaar in levenslang wordt omgezet. Daarmee is een doodstraf van de baan voor de vrouw die na jarenlange mishandeling haar echtgenoot doodde.
Met een milder vonnis heeft de rechtbank de omstandigheden van het geval laten meewegen. Li Yan (foto) wordt schuldig geacht aan de gruwelijke moord op haar man, maar kwam tot haar daad na jarenlange mishandeling en nadat zij vreesde door haar man te worden gedood.
In juni 2014 werd het doodsvonnis opgeschort door het centrale hooggerechtshof en werd besloten dat de rechtszaak over moest worden gedaan.
Geen hulp
De inmiddels 44-jarige Li trouwde in 2009 met Tan Yong. Al snel bleek hij aggressief; hij sloeg en schopte zijn vrouw, sloot haar in de winter buiten op het balkon, hakte een vinger bij haar af en zou ook sigarettenpeuken op haar lichaam hebben uitgedrukt. In november 2010 sloeg zij haar echtgenoot dood, nadat hij dreigde haar met een luchtdrukgeweer dood te schieten.
Tijdens de rechtszaak verweerde Li zich door te wijzen op het maandenlange geweld dat ze had ondergaan en de dreiging te worden gedood. Ook wees ze erop dat ze hulp had gezocht, maar dat de politie en lokale autoriteiten haar weer naar huis hadden gezonden zonder actie te ondernemen. De rechtbank meende echter dat moord bewezen was. Ook het feit dat ze het lijk in stukken had gehakt om het te laten verdwijnen werd haar aangerekend.
Petities
De zaak tegen Li Yan zorgde in China voor veel maatschappelijk debat. Honderden advocaten en ook gewone burgers dienden petities in om herziening te vragen. Zij menen dat de rechtbank onvoldoende de huiselijke omstandigheden in het vonnis heeft meegewogen. Ook Li zelf stuurde vanuit de dodencel een herzieningsverzoek.
Huiselijk geweld is een groot probleem in China waarover niet gemakkelijk wordt gesproken. Met name de rol van de politie wordt vaak bekritiseerd. Vrouwen die aangifte willen doen, worden naar huis gezonden met de mededeling dat iedereen weleens relatieproblemen heeft.
Strengere regels
Onlangs publiceerde het hooggerechtshof nieuwe richtlijnen voor rechters die moeten beslissen over huiselijk geweld. Ook overweegt de overheid een wet die huiselijk geweld strenger aanpakt.
De uitspraak ging gepaard met enig rumoer. De nabestaanden van Tan Yong waren het oneens met het nieuwe vonnis en scholden Li's advocaten uit en probeerden hen aan te vallen.
Gerelateerde onderwerpen:
Hooggerechtshof trekt omstreden doodvonnis inWetsvoorstel moet einde aan huiselijk geweld maken
Verkrachting komt veel vaker voor dan gedacht