Filipijnen willen front van regiolanden tegen China
De Filipijnse minister van buitenlandse zaken Albert del Rosario heeft de leden van de Asean opgeroepen een vuist te maken tegen Chinese bouwactiviteiten in de Zuidchinese-Zee. Maandag begint de jaarlijkse conferentie waar de leiders van Zuidoost-Azië overleggen.
Alleen samen kunnen de landen rond de Zuidchinese-Zee een einde maken aan toenemende Chinese aanwezigheid in het gebied. "Is het niet de hoogste tijd om onze noordelijke buur te laten weten dat wat hij doet fout is en dat de massale landwinning onmiddelijk moet stoppen?", zei Del Rosario.
Hij sprak zondag op een bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken in Kuala Lumpur. Maandag begint daar de leiderstop van de Associatie van Zuidoostaziatische landen, Asean, waarbij naast de Filipijnen ook Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand, Brunei, Birma, Cambodja, Laos en Vietnam zijn aangesloten.
Civiel doel of militair
De Filipijnen maken zich grote zorgen over recente Chinese bouwactiviteiten in de Zuidchinese-Zee. China versterkt eilanden en spuit zand op riffen en zandbanken, om zo de aanleg van havens en landingsbanen mogelijk te maken.
China zegt dat de versterkingen vooral een civiel doel dienen. Maar regiogenoten zijn wantrouwig over de Chinese bouwlust en vrezen dat vooral de marine en luchtmacht er gebruik van zullen maken om het gebied beter te controleren.
Voorzichtigheid
China claimt grote delen van de Zuidchinese-Zee en vindt daarbij andere landen op zijn weg, die op hun beurt ook menen dat de stipjes op de kaart tot hun grondgebied behoren. Het gebied is rijk aan vis, er zit olie en gas in de bodem en hier lopen de drukste zeeroutes ter wereld. Wie hier eilandjes bezit, bezit de zee eromheen.
Hoewel andere landen de Filipijnse zorgen delen, zijn de meeste terughoudend om China tegen de haren in te strijken. Voor de meeste landen in Zuidoost-Azië is China de belangrijkste handelspartner en bron van investeringskredieten. Alleen de Filipijnen en Vietnam zijn tot nu toe voorstander van een hardere koers richting Beijing. Die twee landen overwegen ook een militaire samenwerking.
Incidenten op zee
De Filipijnen meldden zondag bovendien een incident met een patrouillevliegtuig. Het toestel zou op 19 april door Chinese marineschepen zijn gesommeerd rechtsomkeer te maken bij het Subi-rif. Zowel China als de Filipijnen menen dat dit rif tot hun grondgebied behoort.
Donderdag beschuldigde Manilla de Chinese kustwacht ervan twee Filipijnse vissersboten van hun vangst te hebben beroofd. Het incident zou plaats hebben gevonden bij de Scarborough zandbank; ook een plek waar zowel China als de Filipijnen vinden dat het zich in hun territoir bevindt. Chinese autoriteiten ontkenden de beroving, maar lieten de Filipijnen fijntjes weten dat het zijn vissers beter moet instrueren waar ze wel en niet mogen vissen.
Gerelateerde onderwerpen:
'Nieuwe eilanden dienen vooral civiel doel'Het grote verhaal in China: onrust op zee (IV)
China bouwt nieuwe eilanden in Zuidchinese-Zee