economie cultuur politiek RSS

Topman staatsoliebedrijf onder vuur wegens corruptie

Anti-corruptiejagers van de communistische partij hebben een onderzoek ingesteld naar Wang Tianpu. Hij is een van vijf topmannen van grote staatsbedrijven die op de korrel zijn genomen in een nieuwe anti-corruptiecampagne.

Wang (foto) is sinds 2011 de één na hoogste topman van het staatsoliebedrijf Sinopec. Het onderzoek werd maandagavond aangekondigd door middel van een kort bericht op de website van de disciplinecommissie van de partij. Sinopec bevestigde het bericht dinsdag en laat weten dat het meewerkt aan het onderzoek.

Het bericht komt nadat in korte tijd al vier topmannen van grote staatsbedrijven worden beschuldigd van 'serieuze disciplinaire overtredingen'. Met deze eufemistische omschrijving wordt in China meestal corruptie, verduistering en/of machtsmisbruik bedoeld. Het gaat om Xu Jianyi, de hoogste baas van autofabrikant FAW; Cui Jian, vice-president van staalfabrikant Baosteel; een algemeen directeur van een onderdeel van CNPC en een bestuurslid van China Grid, dat het stroomnet exploiteert.

 

Vertakkingen met proces van het jaar...

De onderzoeken zijn het resultaat van een in februari gestart onderzoek van de disciplinaire partijcommissie onder 26 grote staatsconsortia, die direct onder de centrale overheid vallen. Sinopec leek tot nu toe de dans te ontspringen, in tegenstelling tot CNPC, dat andere grote staatsoliebedrijf, waar al verschillende topmannen ten val zijn gebracht.

Mogelijk hebben de vijf zaken vertakkingen met het aanstaande proces van Zhou Yongkang, die waarschijnlijk nog voor de zomer zal worden berecht. Zhou was tot 2012 de hoogstverantwoordelijke voor de binnenlandse veiligheid in China, maar daarvoor werkzaam in de olie-industrie. In zijn val zijn al verschillende sleutelfiguren in de energiesector meegesleurd.

 

...of politieke agenda?

Ook valt niet uit te sluiten dat de corruptieonderzoeken te maken hebben met hervormingen die de centrale overheid wil doorvoeren. Al dagen zoemt het van de geruchten dat de bezem door de grote staatsconsortia zal worden gehaald. Maar deze immense bedrijven beschikken over veel politieke invloed in Beijing en verzetten zich tegen economische hervormingen die hun bevoorrechte positie aantasten.

Corruptie-onderzoeken kunnen de communistische leiders behulpzaam zijn om dwarsliggers het zwijgen op te leggen. De beschuldigingen zijn dan op zichzelf wel waar, maar openbaring dient dan ook een politiek doel.

dinsdag 28 april 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Proces Zhou Yongkang nadert; aanklacht bekend
Corruptie-onderzoek naar topman PetroChina
Het grote verhaal in China: anti-corruptie (II)

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder