economie cultuur politiek RSS

China wil Filipijnen weg van omstreden rif

De Filipijnse aanwezigheid op het Ren'ai rif dat volgens China tot zijn terratorium behoort is 'onacceptabel'. De irritatie loopt op in de week voordat de Filipijnen en de VS een gezamenlijke marine-oefening in de Zuidchinese Zee houden.

Woensdag vervingen de Filipijnen de bemanning van een marineschip (foto) dat al sinds mei 1999 op het Ren'ai rif ligt. Naast mariniers zijn ook experts in roestbestrijding gestuurd. Volgens Manilla is het schip daar per ongeluk gestrand. China en de Filipijnen menen allebei dat het rif (en andere riffen in de omgeving) tot hun terratorium behoort. China heeft herhaaldelijk gesommeerd dat het schip moet worden weggesleept.  

Toen Chinese marineschepen een kijkje kwamen nemen, leidde dat donderdag tot een Filipijns protest in Beijing. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laat vrijdag weten dat de Filipijnen moeten inbinden. "China heeft het onomstreden recht over de Nansha eilanden en de wateren er omheen waartoe het Ren'ai rif behoort. We zullen nooit toelaten dat de Filipijnen het rif illegaal bezetten. We dringen aan om te stoppen met provocerende uitspraken en activiteiten van Filipijnse zijde."

 

Vis, gas en olie

De woordvoerder van de Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken liet de Philippine Daily Inquirer weten dat het land 'zal verdedigen wat van hen is'.

Het Ren'ai rif is onderdeel van wat wij de Spratley eilanden noemen. Tezamen omvatten de eilanden nauwelijks vijf vierkante kilometer, maar de gronden er omheen zijn visrijk en er zouden olie- en gasreserves zijn. De eilanden en riffen liggen tussen Vietnam en de Filipijnen, maar meerdere landen in de regio claimen de souvereiniteit.

 

Marineoefening Zevende Vloot

Van 27 juni tot en met 2 juli houden de Filipijnse marine en die van de VS een gezamenlijke oefening in het gebied. Dergelijke oefeningen bevestigen China in het beeld dat het land aan de zeezijde wordt ingesloten door het Westen en zijn bondgenoten en dat territoriale claims een instrument zijn om China's aanwezigheid in het gebied in te perken.

China heeft met vrijwel al zijn buren territoriale conflicten. In juli komt de Asean weer bijeen, de Associatie van Zuidoostaziatische Naties, waarvan China geen lid is. Territoriale conflicten en een gezamenijke strategie tegenover China is daar altijd een prominent agendapunt.

zaterdag 22 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Xi begint bezoek aan VS
Asean-landen bezorgd over regionale veiligheid
Japanse nationalisten zorgen voor wapengekletter

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder