Broodje Blogaap: China in het nieuws week 18
Andere verhalen in de media over China waren deze week: een fietstocht naar de waarheid, weg is weg en weer een serieuze zaak.
Een Chinese man heeft een fietstocht van twee weken gemaakt om zichzelf aan te geven voor een moord die hij 22 jaar geleden heeft gepleegd.
De inmiddels 41-jarige man had in 1993 zijn baas doodgestoken na een uit de hand gelopen ruzie over 50 yuan loon (7,50 euro).
Hij vluchtte naar de andere kant van het land en nam in Shenzhen met behulp van een valse ID-kaart een nieuwe identiteit aan. Dat ging heel lang goed, al moest de man afzien van een huwelijk, omdat hij met zijn vervalste identiteitsbewijs niet op het stadhuis terecht kon.
Toen hij na 22 jaar werd ontslagen uit het restaurant waar hij werk had gevonden, brak hij. Hij miste zijn ouders en toen hij hen belde, wisten ze hem te overtuigen terug te komen om zich aan te geven.
Ut angst dat hij zou worden gepakt voordat hij zijn familie kon zien, besloot hij niet per vliegtuig of trein te reizen, maar nam hij de fiets van Shenzhen naar Xiangyang, een afstand van 1.325 kilometer.
De vindingrijkheid van Chinezen kent geen grenzen als het om geld verdienen gaat. Maar toch was Blogaap verbaasd te lezen dat twee mannen in Nantong erin zijn geslaagd een weg van 410 meter te stelen.
Het tweetal heeft het beton van een verbindingsweg verwijderd en voor 12.000 yuan aan een steengroeve verkocht als grondstof voor de wegenbouw.
Helaas voor de twee was het afvoeren van het materiaal door een beveiligingscamera vastgelegd en het duurde dus niet lang voordat de politie hen op het spoor kwam.
Een van de verdachten bekende de diefstal, maar had er geen kwaad in gezien. "De weg werd toch nauwelijks gebruikt, dus ik kon hem net zo goed weghalen om er wat aan te verdienen", zei hij volgens een lokale krant.
Vanaf vandaag is het in China verboden om zelf weersvoorspellingen te verspreiden. Websites en particulieren mogen alleen nog maar het weerbericht van het Chinese meteorologische bureau gebruiken, op straffe van een boete van 50.000 yuan (7.500 euro).
Volgens de autoriteiten is de regel ingesteld om te voorkomen dat amateur-meteorologen (of grapjassen) onnodig paniek veroorzaken. Inderdaad zijn er weermannen en -vrouwen die bezoekers naar hun site proberen te trekken door extreem weer te voorspellen. In april ontstond er een Weibo-storm, toen een weersite een super-tyfoon voorspelde. Veel Chinezen geloofden de voorspelling en annuleerden hun reisplannen.
Het verbod leidt tot enige vrolijkheid op het Chinese internet, al was het maar omdat de officiële weersvoorspellingen niet altijd even accuraat zijn. Iemand schreef: "De overheid kan ons geen nauwkeurig weerbericht geven en nu mogen wij er zelfs niet meer naar raden."
Lei Jun is de topman van mobieltjesfabrikant Xiaomi. Een video van zijn bezoek aan India werd de afgelopen weken een internethit in China, vanwege een speech die hij in het Chinglish afstak. Zijn pogingen het publiek te bespelen -'Are you OK? Are you OK?'- zijn een gevleugelde uitspraak geworden.
Chinese internetgebruikers bekritiseren de gebrekkige kennis en uitspraak van de Engelse taal van Chinese leiders en topmannen. Anderen prijzen juist Lei's poging om het publiek in het Engels toe te spreken. Zij wijzen erop dat Chinezen dolenthousiast reageren als buitenlanders een paar woorden Mandarijn voortbrengen, maar hun landgenoten de maat nemen als ze geen vlekkeloos Engels spreken.
Oh ja, dan dit nog. Vandaag voert Nederland actie om geld in te zamelen voor de aardbevingsslachtoffers in Nepal. Donderdag mocht ik bij Radio EenVandaag iets vertellen over de relatie tussen China en Nepal.
Het werd een beetje een raar interview, omdat ik vanwege een file te laat in de studio aankwam en het eerste gedeelte van het gesprek via mijn mobieltje moest voeren. Het valt niet mee om je op een gesprek te concentreren, terwijl je door veiligheidssluizen moet zien te komen. Om de verbinding te behouden had ik de lift links laten liggen en de trap genomen, waardoor ik klonk als een amachtig hert. Gelukkig kon ik daarna alsnog achter de microfoon plaatsnemen.
Door tijdgebrek heb ik één ding niet kunnen zeggen: ondanks de politieke chaos in Nepal en ondanks de miljoenenhulp van China, is nog steeds veel geld nodig. De inwoners van Nepal kunnen er verder ook weinig aan doen dat hun politici er een zooitje van maken. Geef daarom wat je kunt missen: giro 555.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap