economie cultuur politiek RSS

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 19

Andere verhalen in de media over China waren deze week: de moeder van de premier, de kosten van trouwen en een zorgeloze vakantie van een voortvluchtige crimineel.

Iedere Chinees kent wel anekdotes van gekmakende regeltjes en Kafkaeske toestanden. Een bank die een verklaring eist dat iemand alleenstaand is, voordat een hypotheek kan worden afgesloten. Een westerse piloot die een ticket krijgt toegestuurd voor een sollicitatiegesprek bij een Chinese luchtvaartmaatschappij zogauw hij een visum heeft gekregen, maar pas een visum krijgt als hij een ticket heeft.

Veel Chinese internetgebruikers herkenden dan ook de hartekreet van een inwoner van Beijing die een buitenlandse vakantie wilde boeken. Bij het verkrijgen van een reisvergunning werd hem niet alleen gevraagd wie zijn moeder was, maar ook om het bewijs daarvan. Hij plaatste zijn ervaring online en duizenden Chinezen reageerden er op.

Onder hen ook premier Li Keqiang. Hij hekelde de excessieve bureaucratie en formalisme van Chinese ambtenaren. "Het is belachelijk. Deze man wil alleen maar op vakantie", zei Li tijdens een kabinetsvergadering. "Ik vraag me af of deze overheidsinstanties om het publiek geven of hen opzettelijk tegenwerken."

Niet geheel toevallig werden zijn uitspraken tijdens de besloten kabinetsvergadering naar buiten gebracht. Sindsdien heeft China er een gezegde bij als het om bureaucratie gaat: bewijs dat jouw moeder jouw moeder is.

 

Nog een modern gezegde: ik kan het me niet veroorloven te trouwen. De kosten van een Chinese bruiloft zijn in de afgelopen dertig jaar verduizendvoudigd, meldt het Volksdagblad.

Eerlijk is eerlijk: dat doen trouwlustige koppeltjes zichzelf aan, want niemand dwingt ze 30.000 yuan aan een wedding planner uit te geven, 70.000 yuan aan een diner en 6.000 yuan aan een fotoreportage (1 yuan = 0,15 euro).

Maar ja, een bruiloft is een mooie manier om te laten zien hoe succesvol je bent. Een beetje huwelijk kost al gauw 200.000 yuan, een klein kapitaal als je bedenkt dat veel Chinezen 2.000 tot 5.000 yuan per maand verdienen.

Om dat te kunnen betalen heeft ongeveer de helft van de bruidsparen geld van de ouders nodig om te kunnen trouwen. Al was het maar omdat er natuurlijk ook een appartementje moet worden aangeschaft voordat kan worden getrouwd.

 

De Chinese politie heeft een voortvluchtige crimineel ingerekend die zich had verraden door vakantiekiekjes op het internet te plaatsen. De 27-jarige man die in opdracht mishandelingen uitvoerde, werd in maart dit jaar op de lijst met de 100 meest gezochte misdadigers van China geplaatst.

Dat weerhield de man er niet van in de meivakantie met vrienden op reis te gaan. Hij had er echter niet op gerekend dat zijn slachtoffers de selfies die hij op WeChat plaatste ook konden bekijken.

Zij tipten de politie en die herkende de bekende Wudang-berg op de achtergrond. Toen was het een koud kunstje om het hotel te vinden waarin de man verbleef.

 

Brother Cream is zonder twijfel de bekendste kat van Hong Kong. Twee jaar geleden werd hij op slag bekend door de zoektocht die zijn baasje organiseerde toen Brother Cream 26 dagen spoorloos was. Iedere krant en tv-station heeft over de speurtocht bericht en duizenden inwoners van Hong Kong zochten via sociale media mee.

Zijn baasje, een supermarkteigenaar in Tsim Sha Tsui, heeft sindsdien de bekendheid van Brother Cream commercieel geëxploiteerd. De kat figureert regelmatig in gelikte advertenties en tv-spots en is in Hong Kong zelfs op de zijkant van bussen te zien. De kat 'schreef' twee boeken en ook een fotoboek is een bestseller. Duizenden mensen staan in de rij om hun boek door de de kat zelf te laten signeren tijdens zogeheten pootsessies.

 

Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap

vrijdag 8 mei 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Broodje Blogaap: China in het nieuws week 18

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder