economie cultuur politiek RSS

Getekende Deng Xiaoping op grote scherm

Getekende Deng Xiaoping op grote scherm

Vanaf komend weekeinde is in Chinese bioscopen de documentaire Meneer Deng gaat naar Washington te zien. De film bestaat uit historisch materiaal, interviews met ooggetuigen en animatiebeelden.

Een bijzondere film is het zeker, maar hij gaat dan ook over een historische gebeurtenis. Op 29 januari 1979 zette voor het eerst een Chinese leider voet op Amerikaanse bodem. President Jimmy Carter had net een maand eerder diplomatieke banden met de Volksrepubliek aangeknoopt.

Op zijn uitnodiging was Deng naar de VS gevlogen voor een negendaags bezoek aan Washington, Atlanta, Houston en Seattle. Het was het daadwerkelijke begin van de opendeurpolitiek die uiteindelijk tot China's economische wonder zou leiden.

 

Animatiefilm

Regisseur Fu Hongxing maakt er voor het eerst een film over die dinsdag in Beijing zijn première beleefde. Fu gebruikt verschillen verteltechnieken: bekend en niet eerder vertoond Amerikaans archiefmateriaal, tv-interviews van toen en nu en de gaten in het verhaal worden opgevuld met twaalf stukjes tekenfilm.

Voor de documentaire sprak Fu met verschillende ooggetuigen van het bezoek, zoals oud-president Jimmy Carter, zijn toenmalige nationaal veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski, meegereisde Chinese persoonsbeveiligers en personeel van de Amerikaanse secret service.

 

Moordaanslag

Een bijzonder deel van de documentaire is de reconstructie van een aanslag op het leven van Deng tijdens zijn bezoek aan Washington. Twee leden van de Ku Klux Klan die zich als journalist hadden voorgedaan deden een poging Deng te vermoorden, maar konden door veiligheidsagenten worden overmeesterd.

De film wordt in China uitgebracht onder de naam Xuan Feng Jiu Ri (Negen dagen in een wervelwind). Voor de internationale markt is de Engelse titel Mr Deng goes to Washington uitgekozen.

 

De Big Deng-theorie

Vanzelfsprekend was voor deze historische productie toestemming van het bureau voor pers, film, radio en tv noodzakelijk. Maar de censors hebben van Fu weinig te vrezen; hij noemde Deng eerder in een interview een 'super star', die 'het mogelijk heeft gemaakt dat China zich in de wereld heeft ontpopt'.

De huidige generatie leiders heeft Deng Xiaoping hoog zitten. Vorig jaar werd al een 48-delige serie over zijn leven op de Chinese televisie uitgezonden. President Xi Jinping noemde Deng toen de ‘hoofdarchitect van de socialistische hervorming, de open-deurpolitiek en modernisering van China’. Dat staat in schril contrast met de huidige belangstelling voor Mao Zedong. De herdenking van zijn 120de geboortedag werd op last van hogerhand versoberd en een 100-delige tv-serie over zijn leven verdween voor uitzending in de prullenbak.

dinsdag 12 mei 2015

Gerelateerde personen:

Deng Xiaoping
Xi Jinping
Mao Zedong

Gerelateerde onderwerpen:

Herdenking Deng dient hervormingsagenda van Xi
Herdenking Mao's geboortedag wordt versoberd
'Meeste Chinese films en tv-programma's zijn troep'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder