economie cultuur politiek RSS

China publiceert militaire strategie

Het Chinese leger bereidt zich voor op een regionaal conflict, maar belooft zelf niet als eerste te schieten. De belangrijkste slagvelden van de toekomst zijn de oceaan, de ruimte, internet en de mogelijkheid om met nucleaire wapens ver van huis terug te slaan.

Een derde wereldoorlog ligt niet in de lijn der verwachtingen, maar China moet rekening houden met een 'regionaal conflict' dat moet kunnen worden gewonnen door 'geïnformeerde lokale oorlogsvoering'. Een veranderende veiligheidssituatie noodzaakt de strijdkrachten de aandacht te verleggen van defensie van het eigen territoir naar het verdedigen van China's belangen in de wereld.

Het staat allemaal in het witboek dat het kabinet dinsdag publiceerde. Het is de negende keer dat het ministerie van defensie zo'n tweejaarlijks document publiceert. Maar anders dan voorheen gaat het nu niet over de opbouw of de organisatie van het Volksbevrijdingsleger, maar over de achterliggende strategie.

 

Actieve opstelling

De belangrijkste externe bedreigingen van China's veiligheid zijn '[het zoeken naar] hegemonie, machtspolitiek en neo-interventiepoltiek van bepaalde landen'. Het witboek noemt expliciet 'provocatieve acties van bepaalde buurlanden, zoals het versterken van illegale, militaire aanwezigheid op China's grondgebied, alsmede buitenstaanders die zich bemoeien met zaken betreffende de Zuidchinese-Zee'. Een duidelijke verwijzing naar de Filipijnen, Vietnam, de VS en in mindere mate Japan en Australië.

Hoewel dat een 'actieve opstelling' vereist, belooft China dat het zelf nooit als eerste krijgshandelingen zal verrichten. Het witboek onderscheidt drie onderliggende principes van de militaire strategie: verdediging van het territoir, zelfverdediging elders in de wereld en de mogelijkheid vergeldingsmaatregelen uit te voeren ('pre-emptive strike') in het geval van een nucleaire aanval op China.

 

Veilgheidsdomeinen

Het witboek noemt vier 'doorslaggevende veiligheidsdomeinen': de oceaan, de ruimte, het internet en een nucleaire capaciteit. China zal daarvoor in toenemende internationale samenwerking zoeken om zijn buitenlandse belangen te waarborgen.

De marine zal zijn focus verleggen van verdediging van de Chinese wateren naar de oceanen om vrije scheepvaart te kunnen garanderen. Met name internet vormt een 'ernstig veiligheidsrisico' en het witboek kondigt aan dat China flink zal investeren in de opbouw van een militaire eenheid voor cyber warfare.

 

Actief, maar defensief

De inhoud van het rapport is niet heel verrassend. Militaire analisten hadden al eerder gesignaleerd dat het grootste leger ter wereld in hoog tempo moderniseert om met moderne bedreigingen om te gaan en verder van huis te opereren. De nadruk op het ontbreken van offensieve aspiraties lijkt dan ook vooral bedoeld om andere landen gerust te stellen over de Chinese intenties achter zijn troepenopbouw.

Beleggers begrepen de consequenties van het witboek heel goed: aandelen van Chinese scheepsbouwers, vliegtuigproducenten en toeleveranciers van China's ruimtevaartprogramma schoten dinsdag omhoog.

 

dinsdag 26 mei 2015


Gerelateerde onderwerpen:

China publiceert vernieuwd militaire beleid
China laat defensiebegroting 10 procent stijgen
'Defensie-uitgaven China hoger dan gedacht'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder