economie cultuur politiek RSS

Wetenschapper waarschuwt voor ramp kerncentrale

Een vooraanstaande Chinese wetenschapper noemt het hoge tempo waarin zijn land kerncentrales bouwt 'gekkenwerk'. Volgens de kernfysicus ontbreekt het in China aan voldoende controle op de veiligheid.

Een gebrek aan toezichthouders, maar vooral het ontbreken van een goede veiligheidscultuur vormen een gevaar voor het snel groeiende aantal kerncentrales in China. De gepensioneerde kernfysicus He Zuoxiu vreest dan ook voor een ongeluk, zegt hij in een interview met de Britse krant The Guardian.

De gevolgen daarvan zullen gigantisch zijn, omdat vanwege waterschaarste nieuwe centrales altijd in drukbevolkte gebieden bij grote rivieren worden gebouwd. Bij een lekkage zal het drink- en irrigatiewater van een groot gebied worden besmet, vreest He. Hij roept de overheid op de centrales in aanbouw af te maken, maar daarna voorlopig geen nieuwe centrales te bouwen.

 

Menselijk falen

He's oproep komt op een moment dat de Chinese overheid een bouwstop op kerncentrales heeft opgeheven. Na de kernramp in het Japanse Fukushima heeft Beijing de veiligheid van zijn bestaande en in aanbouw zijnde centrales geëvalueerd. Daarbij kwamen enkele risico's aan het licht, maar als deze worden verholpen is kernenergie veilig, aldus onderzoekers.

Volgens He richt de evaluatie zich eenzijdig op de technische veiligheid, maar wordt het menselijk falen veronachtzaamd. En juist daar is China kwestbaar, vanwege corruptie, gebrekkig management en een cultuur waarbij fouten onder het tapijt worden geveegd en klokkenluiders worden aangepakt. He wijst er ook op dat China's nucleaire toezichthouder weinig personeelsleden heeft om ter plekke controles uit te voeren. "Minder dan Japan, en daar konden ze een ramp ook niet voorkomen", zegt He tegen The Guardian.

 

Lage standaard

Volgens He zijn strengere regels voor kerncentrales na Fukushima wel overwogen, maar is daar vanaf gezien omdat die veel geld kosten en de groei van kernenergie zou afremmen. "Nucleaire energie is goedkoop, omdat we de veiligheidseisen laag houden" zegt He.

China heeft een onstilbare honger naar energie en kerncentrales worden als een schone (lees: uitstootloze) energiebron beschouwd. Er draaien in China nu 23 kerncentrales. Nog eens 29 zijn er in aanbouw of liggen op de tekentafel. China wil zijn huidige kernenergiecapaciteit van 21,4 miljoen kilowatt bijna verdrievoudigen tot 58 miljoen kilowatt in 2020.

woensdag 27 mei 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Roemeniƫ vraagt China voor bouw kernreactoren
Chinese kerncentrale en snelle trein voor VK
Dronken energiebaas doet het licht uit

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder