economie cultuur politiek RSS

Minder luchtvervuiling in Beijing

Minder luchtvervuiling in Beijing

De hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht van de Chinese hoofdstad is in de eerste maanden van het jaar afgenomen. Ook de weersomstandigheden werkten mee.

De hoeveelheid zwavel, stikstof en fijnstof in de lucht boven Beijing is in de periode januari tot en met april flink teruggelopen. Daardoor steeg het aantal dagen dat de lucht aan de Chinese gezondheidsnormen voldeed met acht tot 57 van de 130 dagen in de meetperiode. Dat meldt het bureau voor milieubescherming van de stad.

Het spectaculairst is de teruggang van de hoeveelheid gemeten zwaveldioxides: die daalde met 43,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De hoeveelheid stikstofoxides daalde met 13,7 procent. Fijnstof (pm10) daalde met 12,3 procent en ultrafijnstof (pm2.5) met 19 procent. Hoewel alle stoffen schadelijk zijn, wordt fijnstof als belangrijkste oorzaak van smog gezien, doordat waterdeeltjes aan deze deeltjes hechten.

 

Minder steenkolen

Het milieubeschermingsbureau denkt dat de verbetering voor een belangrijk deel te danken is aan het overheidsprogramma om van steenkool op aardgas over te schakelen voor verwarming van appartementencomplexen en stroomproductie.

Maar het bureau geeft ook toe dat de weersomstandigheden dit voorjaar gunstig waren, waardoor er minder hoefde te worden gestookt en wind en regen ook een steentje bijdroegen. Het aantal dagen met zware luchtvervuiling nam daardoor met 42 procent af. Het bureau publiceerde geen cijfers over de hoeveelheid ozon en koolmonoxide in de lucht. Vorig jaar nog lieten de cijfers van de luchtverontreiniging in Beijing ondanks alle milieumaatregelen nog geen verbetering zien.

donderdag 28 mei 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Luchtvervuiling remt groei baby's
Dit is de video waar China nu naar kijkt
Beijing verwacht dat smogprobleem in 2030 is opgelost

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder