Buitenlandse correspondent ervaart meer intimidatie
Zeven op de tien buitenlandse journalisten in China zeggen het afgelopen jaar door autortiteiten te zijn geïntimideerd of lastig gevallen. Een kwart zegt dat Chinese bronnen last hebben ondervonden van hun contact met correspondenten van buitenlandse nieuwsorganisaties.
Uit een onderzoek van de vereniging van buitenlandse correspondenten in China FCCC blijkt dat 72 procent van hen in de afgelopen twaalf maanden intimidatie of andere vormen van lastig vallen door de politie of onbekende personen heeft meegemaakt. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 66 procent daar melding van maakte.
"Helaas is toegang krijgen tot het nieuws in China niet makkelijker geworden. Het lastig vallen, obstructie en intimidatie van buitenlandse correspondenten en hun medewerkers door de autoriteiten blijven serieuze problemen", aldus het rapport. Aan het onderzoek deden 120 buitenlandse journalisten mee die vanuit China verslag doen.
Kopje thee
Bijna alle respondenten menen dat de situatie waarin zij hun werk moeten doen niet voldoet aan internationale standaarden (96 procent). Geen enkele respondent zag een verbetering ten opzichte van vorig jaar.
Een op de drie zegt dat hun Chinese medewerkers door de autoriteiten zijn uitgenodigd voor wat eufemistisch een 'kopje thee drinken' wordt genoemd, maar in de praktijk een verhoor of een poging tot beïnvloeding is. Dat is overigens een daling ten opzichte van het onderzoek uit mei 2014.
Op de korrel
Een kwart van de respondenten zegt te weten dat Chinese burgers met wie zij beroepshalve spraken daarvan repercussies heeft ondervonden; in het ergste geval arrestatie. Eén correspondent heeft meegemaakt dat iemand die hij op straat interviewde tijdens het gesprek door een groep onbekende mannen werd meegenomen en in een busje werd afgevoerd.
Andere praktijkvoorbeelden die worden genoemd zijn die van een correspondent die door de politie naar een verhoorruimte werd gebracht, waar hij 'voor zijn eigen veiligheid' aan een stoel werd vastgeketend. Een filmploeg van Al Jazeera maakte mee dat agenten hun wapens op hen richtten, toen zij verslag wilde doen van een demonstratie in Sichuan.
Druk bij de baas
Tenslotte zegt 22 procent van de respondenten dat Chinese autoriteiten druk probeerden uit te oefenen op de nieuwsorganisatie waarvoor zij werken. In het geval van het Australische ABC kwam de Chinese ambassadeur naar de tv-zender in een poging de uitzending van een reportage over Xinjiang te voorkomen.
Dat het aantal correspondenten dat zegt druk van autoriteiten te ervaren is is gegroeid is opvallend. Vorig jaar viel de onderzoeksperiode rond de 25ste herdenking van Tiananmenopstand. De hypernerveuze Chinese autoriteiten lieten toen veel correspondenten naar het politiebureau komen om een video te bekijken waarin ze werden ontmoedigd over de gebeurtenissen van 1989 te berichten. Ook werden ze te verstaan gegeven dat 'serieuze consequenties' zouden volgen als ze deze oproep zouden negeren.
Gerelateerde onderwerpen:
Buitenlandse journalisten willen einde aan bemoeienisChina begrijpt ophef over journalistenvisa niet
China wilde Australische tv-reportage tegenhouden