China wil leidende industrienatie in de wereld worden
Het Chinese kabinet heeft een masterplan opgesteld om industrielanden als Duitsland, Japan en de VS naar de kroon te steken. In 2049, als de Volksrepubliek honderd jaar bestaat, moet China niet alleen in kwantiteit, maar ook in kwaliteit de belangrijkste industrienatie in de wereld zijn.
Nu de productiekosten in China stijgen en door vergrijzing het arbeidsleger niet meer groeit, moeten Chinese bedrijven meer de nadruk leggen op verhoging van de productiviteit en het creëren van toegevoegde waarde. Een omslag van kwantiteit naar kwaliteit is noodzakelijk om op termijn voldoende economische groei te realiseren. Dat is de kern van een masterplan dat premier Li Keqiang dinsdag onthulde.
De eerste fase van het plan is het meest concreet. Door middel van innovatie en kostenbesparingen moeten Chinese bedrijven concurrerender worden. Het tienjarenplan met de naam Made in China 2025 richt zich op verbeteringen door informatisering en automatisering, kostenbesparingen, meer onderzoeksbudget en het internationaal uitbouwen van Chinese merken. "Het betekent dat China in 2025 op het gebied van technologie het punt heeft bereikt van Japan en Duitsland aan het begin van hun [moderne] industrialisatie", aldus Miao Wei, minister van industrie in een toelichting.
Inhaalslag
Maar het einddoel ligt verder. Uiteindelijk wil China niet de koplopers in de industrie bij-, maar inhalen. Volgens het kabinet volgen er twee uitgewerkte plannen die China in 2049 de leidende industrienatie in de wereld moeten maken.
Momenteel is China de belangrijkste producent van massaproducten, zoals kleding, electronica en speelgoed. Voor 220 van 500 verschillende productgroepen is China het belangrijkste land van herkomst. Het stoort de Chinese regering dat China wel veel goederen produceert, maar voor productiemiddelen nog steeds afhankelijk is van buitenlandse producenten van bijvoorbeeld machines en zwaar materieel.
Doorbraak
Het kabinet heeft tien sectoren aangewezen die cruciaal zijn om met de Chinese industrie een doorbraak te bereiken: ict, nauwkeurige meetinstrumenten en robotica, luchtvaart, scheepvaart, spoorwegen, energiebesparing en electrische auto's, stroomvoorziening, moderne materialen, medicijnen en medische apparatuur en agrarische apparatuur.
Fabrikanten worden gestimuleerd meer geld te steken in research & development, het verkrijgen van patenten en het optimaliseren van kwaliteitscontrole. Tegelijkertijd moeten bedrijven ook schoner gaan produceren.