Broodje Blogaap: China in het nieuws week 22
Andere verhalen in de media over China waren deze week: lekker verdienen, lekker op reis en lekker eten.
Niet iedereen is materiaal voor Real Madrid, PSG of Manchester City. Maar zelfs middelmatige spelers kunnen tegenwoordig een klein kapitaal bij elkaar schoppen in obscure voetbalcompetities in voormalige Sovjetstaten of het Midden-Oosten.
De heren managers en makelaars moeten misschien ook eens het vizier op China richten. Uit een internationaal onderzoek naar sportsalarissen blijkt dat Chinese voetbalclubs oprukken in de lijst van veelbetalers. Er zijn nu twee clubs waar het gemiddelde renumeratie boven de miljoen dollar per jaar ligt.
Allereerst natuurlijk Guangzhou Evergrande, de grootste, meest ambitieuze en succesvolste ploeg van China. Dankzij het geld van vastgoedmiljardair Xu Jianlin en Alibaba-baas Jack Ma staan spelers hier gemiddeld voor 1,05 miljoen dollar per jaar op de loonlijst.
Maar er is een club die nog meer betaalt: Shandong Luneng. De club uit het noordoosten van China beloont de spelers van het eerste elftal jaarlijks met gemiddeld 1,1 miljoen dollar. Dat succes ook in het Chinese voetbal te koop is moge blijken uit het feit dat Shandong momenteel de leiding heeft in de Super League.
Vorige week schreef ik over twee Chinese bedrijven die hun personeel op een vakantiereis naar het buitenland stuurden. Toevallig is er deze week ook zo'n groep in Nederland op bezoek. Perfect China heeft 4.500 verkopers op vijf dagen Holland getrakteerd. De groep bezoekt Delft, Gouda, Kinderdijk, de Veluwe en gaat winkelen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Roermond. Om de groep onder te brengen zijn diverse hotels in de Randstad geboekt en worden 90 bussen ingezet.
Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen levert het bezoek de Nederlandse economie 7 à 8 miljoen euro op. Oh ja, Perfect China is producent van energierepen, vitaminepreparaten en energy drinks.
Terwijl de Chinese bezoekers poffertjes en bitterballen met stokjes proberen te eten, is er ook culinair nieuws uit China zelf. Beijing Times zette de duurste restaurants in de Chinese hoofdstad op een rijtje.
Onbetwist de duurste is het Japanse restaurant van het Pangu Hotel. Een vorkje prikken in het Kyoto Kaden Minokichi Kaiseki-Ryori kost gemiddeld 7.000 yuan per persoon (1.050 euro), maar behalve lekker schijnt de opmaak van de gerechten ook pure kunst te zijn. En bemiddelde culi's krijgen er nog een mooi uitzicht op het Vogelnest-stadion gratis bij.
Op Twitter plaats ik regelmatig bijzondere verhalen en foto's uit China: #blogaap