economie cultuur politiek RSS

Chinese salarissen stijgen met 9 procent

Een Chinese werknemer verdiende in 2014 gemiddeld 50.000 yuan per jaar (7.500 euro). Maar de verschillen in honorering zijn groot.

Salarissen in China zijn het afgelopen jaar met gemiddeld 9 procent gestegen. Gecorrigeerd voor inflatie zijn de Chinese inkomens ongeveer 7 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese statistiekbureau op basis van onderzoek onder 910.000 werkgevers. Het is de laagste toename sinds 2011.

Maar omdat de Chinese economie vorig jaar met 7,4 procent groeide, kan worden geconcludeerd dat de factor loonkosten een steeds groter deel van de kostprijs van Made in China bepaalt.

 

Onderlinge verschillen

Overheidspersoneel en medewerkers van staatsbedrijven verdienen iets beter dan het gemiddelde salaris: 56.000 yuan per jaar. Hun inkomen steeg ook het snelst: plus 9,4 procent. Werknemers in de private sector brengen jaarlijks gemiddeld 36.000 yuan mee naar huis; 9 procent meer dan in 2013.

Maar ook binnen die groepen zijn er grote verschillen. Staatsbedrijven in de financiële sector en telecom betalen de hoogste salarissen: gemiddeld iets meer dan 100.000 yuan. Chinese werknemers van buitenlandse ondernemingen worden gemiddeld met 70.000 yuan gehonoreerd; net iets meer dan het personeel van grotere Chinese bedrijven.

Chinezen werkzaam in de landbouw, bosbouw en visserij verdienen het minst. De inkomens in deze sectoren bedragen gemiddeld 29.000 yuan op jaarbasis.

maandag 1 juni 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Inkomensongelijkheid China is toegenomen
Chinese inkomens 61 keer zo hoog in 35 jaar
Chinese economie groeit 7 procent in eerste kwartaal

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder