Werknemers eisen vertrekregeling om te blijven
Enkele tientallen werknemers houden hun Amerikaanse werkgever sinds vrijdag gegijzeld in een fabriek in Beijing. Ze eisen een vertrekregeling, terwijl het bedrijf claimt dat hun baan veilig is.
Al vijf dagen houden boze werknemers Chip Starnes in gijzeling. Hij is de mede-oprichter en directeur van Specialty Medical Supplies China. Hij beweegt zich vrij over het fabrieksterrein, maar mag van zijn werknemers het terrein niet verlaten. Ze onthouden hem slaap door 's nachts op de ramen en deur van zijn kamer te bonken.
Volgens Starnes zijn er problemen ontstaan nadat hij een deel van zijn personeel moest ontslaan, omdat werkzaamheden naar India worden verplaatst. Zijn bedrijf gaf de 30 werknemers een vertrekpremie mee. Werknemers die achterbleven voelen zich benadeeld en eisen ook een gouden handdruk.
Extraatje of achterstallig loon?
Starnes voelt er niets voor de mensen die hij werk verschaft een extraatje te geven. Maar werknemers van Specialty Medical Supplies zeggen dat ze vrezen dat de fabriek helemaal gaat sluiten. Lonen zouden al twee maanden niet zijn uitbetaald en er zouden geen nieuwe voorraden meer worden aangevoerd.
Starnes ontkent een betalingsachterstand en laat CNN weten dat de werkgelegenheid nu niet in gevaar is, maar dat dit verandert als het bedrijf op de eisen ingaat en 400.000 euro moet betalen. De politie houdt toezicht op de situatie, maar grijpt niet in omdat er sprake is van een gewoon arbeidsconflict.
Snel en effectief
Het is niet ongebruikelijk dat Chinese werknemers eisen kracht bijzetten door hun bedrijf te bezetten en het management in gijzeling te houden. Het werkt beter en sneller dan de zaak voor de rechter te brengen. En werknemers hebben ook wel reden wantrouwend te zijn; vorig jaar waren er 400 bedrijven waarvan de baas met de Noorderzon vertrok, terwijl het personel nog salaris tegoed had.
UPDATE - Onderhandelingen hebben donderdag geleid tot beëindiging van de gijzeling. Starnes noch de werknemers willen details geven, anders dan dat er een financiële regeling is getroffen.