economie cultuur politiek RSS

Dood achtergebleven kinderen schokt China

Dood achtergebleven kinderen schokt China

De dood van vier kinderen die door hun ouders aan hun lot waren overgelaten heeft in China tot een golf van reacties geleid. De vier hebben waarschijnlijk zelfmoord gepleegd door landbouwgif te drinken.

De kinderen in de leeftijd van 5 tot 13 jaar werden dinsdag aangetroffen in hun huis in Cizhu. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar overleden dezelfde dag nog. Onderzoek heeft vastgesteld dat ze pesticides hadden gedronken.

Het viertal leefde al sinds maart alleen in het dorp. Moeder was na een echtelijke ruzie weggelopen en vader is migrantarbeider en werkt in de grote stad. Wel had de vader 500 kilo mais en 25 kilo ingeblikt vlees achtergelaten. Hij had de oudste zoon een bankpas gegeven voor een rekening waar hij iedere week geld op stortte. De  kinderen hebben geen grootouders meer die de verzorging over hadden kunnen nemen.

 

Pijnlijk

Het probleem van achtergelaten kinderen is bepaald niet nieuw in China en eerder hebben zich ook drama's voorgedaan. De zaak is bijzonder pijnlijk voor het bestuur van Bijie, waar Cizhu onder valt. In 2012 kwamen daar vijf zwerfkinderen om het leven door koolmonoxidevergiftiging, nadat ze zich met een geïmproviseerd kacheltje probeerden te verwarmen.

Het stadsbestuur beloofde toen de zorg voor achtergebleven kinderen te verbeteren en stelde 60 miljoen yuan per jaar (9 miljoen euro) beschikbaar voor hun opvang. Premier Li Keqiang zei vrijdag dat 'zo'n tragedie nooit meer mag gebeuren'. Hij draagt lokale autoriteiten op tijdelijke zorg te bieden aan kinderen die dat nodig hebben.

 

Hukou

Er zijn naar schatting 60 miljoen achtergebleven kinderen in China. De meeste leven bij hun grootouders, maar volgens een studie van China's vrouwenbond in 2013 staan zo'n twee miljoen van hen er alleen voor.

Veel ouders verlaten het platteland om in de grote stad te gaan werken. Veel migrantarbeiders kunnen hun kinderen niet meenemen, omdat ze niet over een hukou, een woonvergunning in de stad beschikken die recht geeft op onderwijs en zorg. Ze zijn aangewezen op dure privéscholen en klinieken. Arbeiders in de fabriek of op de bouwplaats laten daarom vaak hun kinderen achter in hun geboortedorp.

 

Reacties

Veel Chinese internetgebruikers tonen zich geschokt over het drama in Cizhu. Ze verwijten de ouders de dood van de kinderen op hun geweten te hebben. Ook de rol van de lokale autoriteiten en de school waar de kinderen les hadden wordt gehekeld.

Chinese media besteden veel aandacht aan de kwestie. "Decennialang hebben we alleen de werkkracht van migrantarbeiders gevraagd. Als we hen niet meer sociale voorzieningen geven, zullen zich opnieuw en opnieuw dit soort zaken voordoen", zegt socioloog Tang Jun in ChinaDaily.

UPDATE - Tien functionarissen in Bijie worden gestraft vanwege het drama van de vier kinderen. De partijsecretaris en de burgemeester zijn ontslagen, het hoofd van de onderwijsdienst geschorst. Ook de leiding van de school van de kinderen wacht disciplinaire maatregelen.

 

Meer weten over kinderen in China? Lees dan het achtergrondenartikel dat ik eerder schreef voor China2025.

vrijdag 12 juni 2015

Gerelateerde personen:

Li Keqiang

Gerelateerde onderwerpen:

Miljoenen Chinese kinderen leven in extreme armoede
Een op de vijf kinderen ziet ouders bijna nooit
Meer woonvergunningen voor migrantarbeiders

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder