Hondenvlees komt van straathonden en huisdieren
Hondenvlees voor menselijke consumptie komt nauwelijks van fokkerijen, maar is doorgaans afkomstig van gevangen straathonden en ontvoerde huisdieren. Daardoor brengt de consumptie gezondheidsrisico's met zich mee.
Achter de Chinese handel in hondenvlees schuilt een informele economie van hondenvangers, -ontvoerders en transporteurs. Doordat de herkomst van de honden oncontroleerbaar is, brengt het eten ervan gezondheidsrisico's met zich mee.
Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van Animals Asia, een dierenwelzijnsorganisatie in Hong Kong. De non-profitorganisatie deed vier jaar onderzoek naar de Chinese productieketen van hondenvlees. Volgens Animals Asia zijn er nauwelijk legale hondenfokkerijen in China; van de ongeveer honderd bekende fokkerijen is er geen een met meer dan dertig dieren. Dat kan ook niet anders, zeggen de onderzoekers, omdat een kilo hondenvlees bij de fokker 200 yuan moet kosten. Dat is twee keer zoveel als de consument uiteindelijk betaalt.
10 miljoen slachthonden
Animals Asia heeft niet kunnen bewijzen dat straathonden en ontvoerde huisdieren worden gebruikt om in de behoefte aan hondenvlees te voorzien. Maar uit een enquête onder huisdierbezitters in gebieden waar hondenvlees wordt gegeten bleek dat 70 procent te maken heeft gehad met een of meerdere verdwenen dieren.
"Ons onderzoek wijst er sterk op wat iedereen al vermoedde: dat een groot deel van China's hondenvlees komt van gestolen gezelschapsdieren", aldus Jill Robinson, oprichter van Animals Asia. Op basis van de hoeveelheid ondervraagden die zegt dat zijn hond is verdwenen, raamt de organisatie het aantal honden dat voor consumptie in China wordt geslacht op 10 miljoen per jaar.
Erbarmelijke omstandigheden
De organisatie wijst op de gezondheidsrisico's die de illegale handel in honden met zich meebrengt. Om honden te vangen worden vaak verdovingsmiddelen gebruikt die via de bloedbaan in het vlees terecht komen. Bovendien loopt iedereen die zich dicht bij de honden ophoudt de kans hondsdolheid op te lopen. Rabiës komt onder straathonden in Azië veelvuldig voor. Als de honden bij elkaar worden opgesloten voor transport, besmetten ze elkaar.
Het rapport komt aan de vooravond van het Hondenvleesfestival in Yulin. Hier komen jaarlijks duizenden liefhebbers bij elkaar om een portie hondenvlees met lychees op te eten. Het festival leidt tot grote controverse in China. Het is zeker niet zo dat hondenvlees bij iedere Chinees op het menu staat, maar het komt in veel streken nog voor. Binnen- en buitenlandse dierenliefhebbers verzetten zich tegen de erbarmelijke omstandigheden waaronder de dieren worden verhandeld en geslacht.
Gerelateerde onderwerpen:
Kritiek op hondenvlees-festivalDuizenden honden gedood na uitbraak hondsdolheid
Dierenbeschermers krijgen rekening gepresenteerd