Democratische hervorming Hong Kong van de baan
Het stadsparlement van Hong Kong heeft na een chaotische stemming donderdag een voorstel voor invoering van algemeen kiesrecht afgewezen. Daarmee is Hong Kong weer terug bij af.
Met 28 tegenstemmen en slechts acht stemmen voor heeft het Hongkongse stadsparlement LegCo donderdag de nieuwe kieswet verworpen. Daarmee is een omstreden voorstel van het bestuur voor rechtstreekse verkiezingen van de chief executive, zeg maar de burgemeester, afgewezen.
Het voorstel ging de pro-democratiebeweging niet ver genoeg, omdat het voorzag in een gecontroleerde kandidaatstelling. Een kiescomité moet twee of drie kandidaten selecteren waarop de burgers mogen stemmen. Tegenstanders noemen dat schijnverkiezingen. Maar nu het voorstel is afgestemd, blijven de huidige, minder democratische regels van kracht en komt de stemmer er helemaal niet aan te pas.
Schorsing
De stemming verliep rommelig. Na tien uur beraadslagingen hadden alle parlementariërs die spreektijd hadden aangevraagd hun zegje gedaan. Toen de voorzitter tot stemming overging, vroegen voorstanders van het voorstel een schorsing van de vergadering aan. De parlementsregels voorzien echter niet in een schorsing als de stemming is aangevangen en de voorzitter wees het verzoek af.
Een groot deel van de voorstanders had toen al de vergaderzaal verlaten, waardoor slechts 36 parlementariërs hun stem uitbrachten. Daardoor werd het voorstel met een ruime meerderheid verworpen.
Verwijten
Maar ook als de vergaderzaal wel vol was geweest had het voorstel waarschijnlijk niet de vereiste tweederde meerderheid gehaald. Tevoren hadden 28 parlementariërs uit het pro-democratiekamp aangegeven tegen te zullen stemmen. Alleen had de verdeling voor- en tegenstemmers er dan heel anders uitgezien.
Beide kampen wezen elkaar als schuldige aan. Het pro-democratiekamp claimde dat de onverzettelijkheid van het bestuur (en Beijing) om toezeggingen te doen tot afwijzing hadden geleid. De voorstanders verwijten hen juist dat democratische hervormingen nu voorlopig in de ijskast zijn verdwenen.
Terug bij af
Daarmee is Hong Kong weer terug bij af. Na maanden van verhitte debatten, referenda en demonstraties, blijft de kieswet ongewijzigd en zal een comité van 1.200 wijze mannen in 2017 de opvolger van de huidige chief executive CY Leung aanwijzen.
Het Chinese parlement liet donderdagmiddag weten dat het voorstel ondanks de stemming niet definitief van tafel is. Maar het is onduidelijk wat het daar precies mee bedoelt. Zelfs als de kieswetwijziging in Hong Kong opnieuw in stemming wordt gebracht, zal er waarschijnlijk geen tweederde meerderheid voor zijn.
Gerelateerde onderwerpen:
Parlement Hong Kong beslist over kieswijzigingNegen arrestaties na vondst explosieven in HK
Vijf vragen over het protest in Hong Kong