Chinezen worden langer en zwaarder
Dankzij meer en betere voeding is de gemiddelde Chinees groter en zwaarder dan tien jaar geleden. De vooruitgang is op het platteland het grootst.
Stadsjongens tussen de 6 en 17 jaar zijn gemiddeld 2,3 centimeter langer en 3,6 kilo zwaarder dan tien jaar geleden. En meisjes die in de stad opgroeien zijn 1,8 centimeter langer en 2,1 kilo zwaarder geworden. Dat blijkt uit een Chinees rapport over voeding en chronische ziektes over de periode 2002-2012 dat dinsdag is gepubliceerd.
Het gezondheidseffect van verbeterde voeding laat zich het best meten aan de hand van de gemiddelde lichaamslengte. De vooruitgang op het platteland is nog groter. Daar zijn jongetjes in de onderzoeksperiode gemiddeld 4,1 centimeter en 4,7 kilo zwaarder geworden. Meisjes in rurale gebieden meten nu gemiddeld 3,5 centimeter meer en wegen 3,4 kilo meer dan in 2012. De gemiddelde Chinese man meet nu 167,1 centimeter en weegt 66,2 kilo en de gemiddelde volwassen vrouw 155,8 centimeter en weegt 57,3 kilo.
Chronische ziektes
Het rapport laat ook zien dat chronische ziektes onder de Chinese bevolking toenemen. Hogebloedruk komt nu bij een op de vier volwassen Chinezen voor (25,2 procent); diabetes bij een op de tien (9,7 procent). Chronische ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en ademhalingsaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in China; 533 per 100.000 inwoners sterft aan een chronische ziekte. Dat is 86,6 procent van alle sterfgevallen.
De onderzoekers wijten de toename van chronische ziektes vooral aan de vergrijzende bevolking. Maar ook de toename van het aantal rokers en overmatige drinkers speelt een rol. Bovendien bewegen Chinezen te weinig. Volgens het rapport sport maar 18,7 procent van alle volwassenen op regelmatige basis.
Gerelateerde onderwerpen:
China telt 114 miljoen diabetespatiƫntenIedere minuut zes nieuwe kankergevallen