Parlement neemt 'allesomvattende' veiligheidswet aan
Chinese parlementariërs hebben woensdag een nieuwe wet op de nationale veiligheid aangenomen. De wet maakt het mogelijk de belangen van de staat te waarborgen op vrijwel alle gebieden, overal op aarde en zelfs in de ruimte.
Het permanente comité van het Nationale Volkscongres heeft met 154 stemmen voor en één onthouding ingestemd met de nieuwe wet op de nationale veiligheid. De wetstekst hanteert een brede definitie van staatsveiligheid: de situatie waarin de regering, soevereiniteit, nationale eenheid, territoriale integriteit, bevolking, economie en samenleving veilig zijn en niet onderworpen aan interne en externe bedreigingen.
Deze definitie geeft de Chinese overheid het recht een groot deel van de samenleving 'veilig te maken en te controleren'. De strekking omvat niet alleen defensie en gevoelige technologie, maar ook cultuur, religie, wetenschap, economie en natuurlijk het internet. De staatsveiligheidwet is tevens van toepassing op China's activiteiten in de ruimte, op zee en in het poolgebied.
Kritiek
Tijdens de consultatieronde over het wetsvoorstel was er veel kritiek van wetenschappers en juristen. Zij vinden de strekking van de wet veel te breed; vrijwel de gehele samenleving valt onder de staatsveiligheid. Daarmee wordt staatsveiligheid gelijkgesteld aan het belang van de overheid en de partij.
Bovendien vinden critici de wetstekst veel te vaag. Onduidelijk is wanneer iemand de staats-veiligheid schaadt en welke straf daar op staat. Het is daarmee de facto onmogelijk om je er aan te houden, aldus de criticasters. Naar hun opmerkingen is niet geluisterd. En dus klinkt deze kritiek woensdag opnieuw. De wet treedt in werking zogauw deze door president Xi Jinping wordt ondertekend.
Technologiebedrijven
Ook buitenlandse ondernemingen in China maken zich zorgen, nu het economische domein onder de staatsveiligheid is gebracht. Zij zijn bang dat zij bij hun bedrijfsvoering met de wet te maken krijgen.
Met name technologiebedrijven wijzen op het gevaar dat zij overheidsdiensten inzage moeten geven in broncodes van software, gebruiksdata moeten overdragen of zelfs een backdoor in software moeten inbouwen die Chinese veiligheidsdiensten in staat stelt bij gebruikers mee te kijken. Het is niet gezegd dat de Chinese overheid dat ook zal doen. Maar het kan wettelijk nu wel.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingGerelateerde onderwerpen:
Veiligheidsraad is bang voor bedreigingen van buitenafChina wil een onsje minder staatsgeheim
'Buitenlandse krachten willen China destabiliseren'