Zuidkoreaanse president Park op buurvisite
Park Geun-hye, de presidente van Zuid-Korea, is donderdag in Beijing gearriveerd voor een officieel bezoek aan China. Handelsrelaties staan hoog op de agenda, maar er wordt ook gesproken over de spanningen met Noord-Korea.
China, China en China. Dat zijn de antwoorden op de vragen wie de grootste handelspartner is van Zuid-Korea, waar het meeste Zuidkoreaanse geld is geïnvesteerd en waar de meeste Zuidkoreanen naartoe gaan op een buitenlandse vakantie.
Het is dus geen wonder dat Park na haar benoeming in februari als eerste land in de regio China bezoekt. 's Middags ontmoet ze haar Chinese ambtsgenoot Xi Jinping en later premier Li Keqiang en Zhang Dejiang, de voorzitter van het staand comité van het Volkscongres. Daarna vliegt ze door, met 71 zakenlieden in haar gevolg, naar Xi'an.
Ticket naar het Blauwe Huis
Het verbeteren van de toch al goede handelsrelaties is officieel het belangrijkste doel van haar bezoek. Beide landen onderhandelen over een vrijhandelsverdrag; de handelsstromen tussen beide landen waren in 2012 goed voor ruim 200 miljard euro. Ook het verbeteren van culturele betrekkingen zal worden besproken.
Maar Park maakte er voor haar vertrek naar Beijing tegenover de Zuidkoreaanse pers geen geheim van dat ze stappen wil zetten in de kwestie Noord-Korea. Het bewerkstelligen van vrede door betere betrekkingen met Noord-Korea was een belangrijke verkiezingsbelofte die Park in het presidentiële paleis Cheong Wa Dae (het Blauwe Huis) bracht.
Laatste kans om Pyongyang te beïnvloeden
Voorafgaand aan haar bezoek was het een komen en gaan van hoofdrolspelers in het feuilleton Noord-Korea. Vrijdag bezocht VN-leider Ban Ki-moon Beijing. Hij bewierrookte China's pogingen om de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea te verminderen. Terwijl de wereld geen vat lijkt te hebben op Noord-Korea, is China de laatste reële optie om Kim Jong-un en zijn generaals te beïnvloeden.
Vorige week woensdag was Zhang Dejiang, de Noordkoreaanse minister van Buitenlandse Zaken in Beijing. De Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken Zhang Yesui herhaalde daar dat een kernwapenvrij Koreaans schiereiland in ieders belang is. Zhang vertelde zijn gastheer dat Noord-Korea bereid is onderhandelingen over zijn nucleaire programma te hervatten. En dat is dan waarschijnlijk ook precies de uitkomst van Parks bezoek; een aankondiging dat het Zes Partijen Overleg (met beide Korea's, China, Rusland, Japan en de VS) wordt hervat.
Gerelateerde personen:
Xi JinpingLi Keqiang
Gerelateerde onderwerpen:
Strategische besprekingen China en Noord-KoreaTopontmoeting Xi en Obama was 'geweldig'